Трагедія в Радомишлі – прокуратурі допомагають проросійські блогери

На Житомирщині прокурори допомагали російській пропаганді демонізувати українську армію.

Про це йдеться в матеріалі “Апострофа”.

Так, на початку березня у Радомишлі від куль бійця муніципальної варти загинув один та був поранений ще один підліток. Добровольці Віктор Ільченко і Олександр Юрко прибули на виклик про ДРГ, і сприйняли дітей в камуфляжній формі за ворога. Прокурори військової прокуратури Житомирського гарнізону Ігор Галичанський та Олександр Ваховський звинувачують їх в умисному вбистві. Провину учасників події належить довести у суді, але до доказів, зібраних слідчими й експертиз у захисту є питання: незрозумілим залишається “умисел”, недоведеним є факт причетності обох фігурантів до смерті підлітка: на місці події виявили лише кулі з автомату, яким користувався Юрко, Ільченко ж стріляв вгору, кажуть захисники. Адвокати висловлювали підозри у бажанні силовиків області натиснути на добровольчі формування.

Тим часом місцеве видання публікувало твердження щодо винуватості підозрюваних: повторювалися тези прокуратури, що подія була умисним вбивством, що зібрано “достатньо доказів”. Коли з’ясувалось, що у обвинувачення відсутня експертиза, яка б доводила причетність до смертельних пострілів Ільченка, видання опублікувало тезу, що Ільченко керував діями Юрка. Такі публікації давали поживу для російської пропаганди, яка демонізувала українську армію через радомишльську справу.

Для житомирського видання “20 хвилин” справу про стрілянину в Радомишлі висвітлює місцевий журналіст Руслан Мороз. Під час одного із засідань у нього сталась перепалка з адвокатами Ільченка. Твердження адвокатів про причетність Мороза до прихильників забороненої в Україні Партії Шарія дає змогу припустити, що пропагандистські мотиви в діяльності Мороза можуть бути присутні.

Руслан Мороз (Кунавін) з 2005 року був прессекретарем житомирської обласної ГО “Русское содружество”, створеної для організації проросійських мітингів, просування російських наративів тощо. Мороз брав участь в інтерв’ю з представниками УПЦ МП, отримував від них орден. Значна частина постів на його сторінці за 2019-2020 – перепости відео Шарія. З 2019 року Мороз є членом громадської ради при Житомирській РДА. У 2019 він зайняв місце у громадській раді від ГО “Громадська дія”, що зареєстрована в сусідньому офісі з житомирською “Партією Шарія”. У 2017 році його пограбували. Листа на ім’я очільника МВС Авакова щодо цього писав регіонал Юрій Павленко, розкручуванням історії займалась ГО “Успішна варта” від партії “Успішна країна” Олександра Клименка. До цього “Успішна варта” підтримувала захист затриманих СБУ Дар’ї Мастікашевої й Василя Муравицького, ексголови “ЦВК” “ДНР” Романа Лягіна тощо. Мороз висвітлював “справу Муравицького”, який, за даними СБУ, отримував гроші від бойовиків “ДНР”. Також журналіст грав Діда Мороза, і це отримало розголос, зокрема через те, що він хамив жінкам і бився.

Раніше юридично супроводжував Муравицького колишній адвокат Мороза у справі про побиття Андрій Гожий. Він є керівником українського офісу швейцарської правозахисної групи “Мережа солідарності” (Solidaritätsnetz), що розповсюджувала заяви про неприпустимість “переслідувань журналістів”, зокрема Шарія, і проводила акції “проти русофобії та фашизму” в Україні. Гожий є коментатором ситуації в Україні для пропагандистських ресурсів рф.

“Прокурори Галичанський і Ваховський обрали собі цього одіозного персонажа в якості “помічника”, який просуватиме їхню позицію в медіа і формуватиме на їхню користь суспільну думку. Проте якщо взаємодія дійсно існує – то це ставить великі питання про те, а чи самі прокурори навмисне не працюють в інтересах російської пропаганди”, – йдеться в матеріалі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *