Наступ ЗСУ на Донбасі та під Херсоном 26 вересня – карта звільнених територій – що відбувається на фронті та в тилу

Вже 219-й день український народ бореться із російським агресором. У ніч проти п’ятниці, 30 вересня, окупанти знову обстріляли ракетами Дніпро. Внаслідок варварського удару загинули люди та знищено сотню міських автобусів. А вже вранці 30 вересня ворог ударив по Запоріжжю – загинули та поранені понад 50 людей. А тим часом ЗСУ все щільніше стискають кільце оточення у Лимані на Донеччині.

“Апостроф” продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 29 вересня


17:25 Україна була і залишається лідером з переговорних зусиль. Саме наша держава завжди пропонувала Росії домовитися про співіснування на рівних, чесних, гідних і справедливих умовах. Очевидно, що з цим російським Президентом це неможливо. Він не знає, що таке гідність і Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим Президентом Росії”, – відповів Зеленський на пропозицію Путіна щодо переговорів.

16:12 Путін підписав “документи” про анексію українських територій.

15:15 У Кремлі готується шабаш щодо підписання фейкових “договорів” про анексію окупованих Росією територій України. Вже прибули “оленяр” і бойовий Дон-Дон, але головний упир поки що затримується.



14:45 У дитячих таборах на півдні Росії залишаються понад 300 школярів, які приїхали туди влітку із Харківської області. Їхнім сім’ям обіцяли, що діти “відпочинуть від війни”. А тепер батьки не можуть їх повернути.

14:35 Міністр оборони Олексій Резніков анонсував добрі новини після розмови з головою Пентагону Ллойдом. Вони обговорили ситуацію на фронті, Рамштайн-6 та посилення можливостей для забезпечення ЗСУ.

13:50 У республіці Тива окупаційна влада, призначена з Москви, видає сім’ям ЧМОбілізованих по одному барану, символічно натякаючи, що одного “барана” з їхніх сімей вони забрали як чмобик на забій на користь Кремля, а іншого барана віддають на забій у сім’ї . Цинічний символізм лише на рівні антиутопії.

13:10 Російські підрозділи згортають позиції в Лимані, готуються прориватися із міста, бо оборонятися в оточенні вони не збираються, пише журналіст Юрій Бутусов.

Після здачі Дробишево на півночі та Ямполя на південь від Лиману шансів утриматися у росіян у Лиманському районі немає.

Шлях догляду один – у районі села Торське. Ця траса перебуває під вогневим контролем українських військ, але саме Торське поки що не звільнено.

Якщо угруповання в Лимані вдасться повністю знищити на виході, росіянам не вистачить сил для оборони Крем’яної та Сватового.

12:30 У мережі з’являється все більше підтверджень того, що ЗСУ зайняли Ямпіль під Лиманом.



12:15 Загалом в оперативному оточенні під Лиманом виявилося близько 5,5 тисяч військовослужбовців РФ і т.зв. “ЛНР”*.

*Карта є приблизною і не відображає реального розвитку подій.

12:10 ЗСУ під Лиманом взяли в котел 752 гвардійський мотострілецький полк ЗС РФ.

Цей полк потрапив в оточення новорічної ночі 1995 року в Грозному, Чечня. Тоді було знищено понад половину особового складу. В оточення також потрапив сформований “Союзом добровольців Донбасу” загін під назвою “Російський легіон” (він же “Барс-13”).

11:40 Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу автоколони цивільних у Запоріжжі.

Вже відомо про 25 загиблих та близько 50 поранених, серед постраждалих є діти, повідомляє Генпрокуратура. Раніше було відомо про 23 загиблих та 28 поранених.

10:55 “Котел” навколо Лимана майже повністю замкнувся. Повідомлення через дорогу на Торське знаходиться під вогневим контролем ЗСУ. Напередодні на ділянку було перекинуто 503 гвардійський мотострілковий полк зі складу 19 мотострілецької дивізії 58 загальновійськової армії. Путінські вояки з “мобиками” вступили з маршу в бій, намагаючись розширити “зашморг”, що стягнувся навколо Лимана. Однак вони стали претендентами на поповнення обмінного фонду чи удобрення українського чорнозему.

На північ від Зарічного українські ДРГ спокійно переправляються на інший берег річки Жеребець та діють у районі траси на Сватове.

На південь ситуація для ворога ще гірша: з Ямполя ЗС РФ відійшли до Лиману, населений пункт знаходиться в “сірій” зоні. Аналогічна ситуація у Дробишевому: ЗСУ вдалося прорвати оборонні порядки ЗС РФ і змусити російські війська відступити до міста.

На даний момент Лиманський оборонний рубіж звузився до адміністративних кордонів міста, скаржаться кремлівські пропагандисти.

10:20 У зв’язку з трагедією та з метою вшанувати пам’ять загиблих 1 жовтня 2022 року оголошується днем жалоби у Запорізькій області, повідомив губернатор Олександр Старух.

09:45 Рашистські ЗМІ підтвердили, що ЗСУ ліквідували так званого “першого заступника голови підконтрольної РФ адміністрації Херсонської області” Олексія Катериничова.

09:30 Голова Запорізької ОВ Олександр Старух повідомив, що внаслідок ранкового удару окупантів по місту загинули 23 та поранення отримали 28 людей. Вони стояли на околиці Запоріжжя, щоб виїхати на окуповану територію та забрати рідних.

08:40 Ще 500 окупантів вирушили на концерт Кобзону. Вони прихопили з собою 13 танків та 23 бронемашини.

08:20 Ворожі ресурси ниють, що окупаційні частини ведуть оборону Лимана в оточенні. Котел. Підкріплення було відтяте від міста, не змогло підійти. У місті залишилися БАРСи, НМ ЛНР та 20 оа ЗС Росії.

За даними ресурсу War Mapper, під контролем ворога в районі Лимана залишилися лічені населені пункти:

07:50 У Запоріжжі пролунали гучні вибухи. Росія вдарила містом ракетами. Про це повідомляють місцеві жителі у мережі.

07:45 За уточненою інформацією Генштабу ЗСУ, останніми днями підтверджено втрати противника на окремих напрямках, а саме:

  • у Бахмутівці Луганської області, внаслідок удару по району зосередження супротивника понад 50 військовослужбовців загинули, знищено 17 одиниць ворожої техніки;
  • у Токмаку Запорізької області до 50 військовослужбовців противника отримали поранення, знищено 10 озброєнь та військової техніки;
  • у Гуляйпільському районі Запорізької області до 40 військовослужбовців противника зазнали поранень;
  • у Мелітополь Запорізької області знищено пункт управління, зенітний ракетний комплекс С-300 та поранено понад 50 окупантів.

07:20 Для підтримки дій наземних угруповань авіація Сил оборони протягом доби завдала 29 ударів. Підтверджено поразку шести опорних пунктів, двадцяти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також три зенітні ракетні комплекси ворога. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили сім БПЛА, зокрема п’ять – іранського виробництва, один вертоліт Мі-8 та штурмовик Су-25.

07:10 Ракетні війська та артилерія за минулу добу вразили п’ять командних пунктів, п’ятнадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, шість складів з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами, один зенітний ракетний комплекс та вісім інших важливих ектів противника.

06:50 На війні РФ проти України ліквідували так званого командира роти “бригади ЛНР” “Привид”, псевдокапітана Григорія Ніколаєва, повідомив офіцер ЗСУ Анатолій Штефан (Штірліц).

“Миколаїв Григорій “Якутик/Якудзик”. У бандформуванні “Привид” з 2015 року. З посади снайпера до командира мотострілецької роти, псевдокапітан. Довго бігав, але нещодавно успішно провів операцію зі згортання та організованого перекидання з метою нарощування” . – наголосив він.

06:30 Поки офіційні українські особи зберігають мовчання щодо ситуації в Лимані, розпропаганда істерить про оточення окупаційних військ. ЗСУ настають з боку Діброви, залізничної станції Брускіно та Старого Каравану. Окупанти скаржаться, що ЗСУ ведуть інтенсивний обстріл Лимана всіма засобами поразки, включаючи РСЗВ HIMARS.

На північ від Лиману українські військові зайняли Колодязі, Зелену Долину і перерізали дорогу Сватово — Макіївка — Терни — Лиман, яка була останньою ниточкою, що пов’язує гарнізон із основними силами ворога.

На думку ворожих ресурсів, карта місцевості на Лиманському напрямку до кінця 29 вересня виглядала так :

06:25 Голова Дніпропетровської ОВ Валентин Резніченко повідомив, що ворог вдарив по міському кварталу, куди вже “прилітало” кілька тижнів тому. Загинула одна і поранені двоє людей.





06:10 Мер Дніпра Філатов повідомив, що ударом ракет “Іскандер” окупанти знищили міське автотранспортне підприємство, де згоріло понад 100 автобусів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *