Анексія українських територія – реакція Заходу та України

Країни-члени Євроради рішуче відкинули та засудили рішення російського диктатора Володимира Путіна анексувати захоплені українські території.

Про це йдеться у заяві Євроради.

Ми рішуче відкидаємо та беззастережно засуджуємо незаконну анексію Росією Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Умисне підриваючи заснований на правилах міжнародний порядок та грубо порушуючи фундаментальні права України на незалежність, суверенітет та територіальну цілісність, основні принципи, закріплені правом, Росія ставить під загрозу глобальну безпеку“, – йдеться у заяві Євроради.

Ці рішення є недійсними і не можуть мати жодної юридичної сили. Крим, Херсон, Запоріжжя, Донецьк та Луганськ — це Україна. Ми закликаємо всі держави та міжнародні організації беззастережно відмовитися від цієї незаконної анексії“, — додали там.

У Єврораді також наголосили, що підтримують Україну та її народ. Країни ЄС наголосили, що Київ здійснює своє законне право на захист від російської агресії, щоб відновити повний контроль над своєю територією та “має право на звільнення окупованих територій у межах своїх міжнародно визнаних кордонів”.

У свою чергу, Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн написала, що незаконна анексія українських областей нічого не змінить — вони є українською землею і завжди будуть частиною суверенної держави.

Міністр закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб заявила, що Бельгія ніколи не визнає анексію українських територій, а референдуми назвала нелегітимними.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Липовський написав, що Чехія не визнає крадіжку території України та виступатиме за створення міжнародного трибуналу та покарання російських злочинців.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що анексією окупованих територій України та погрозами ядерною зброєю РФ намагається поставити демократію на коліна.

“Не хотіли ескалації? А ось вона. Анексією, “ядерними” погрозами й тотальною мобілізацією Росія каже цивілізованому світу: “І що ви зі мною зробите?” Москва намагається поставити Демократію на коліна. Продовжимо вести розмову про те, як не спровокувати та не масштабувати війну?”, – написав він.

А голова Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що ЗСУ працює далі і звільняє українські території, не звертаючи уваги на тих, кому час пити таблетки.

Нагадаємо, що Україна подала заявку на вступ до НАТО за прискореною процедурою.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *