Виступ Зеленського в Раді безпеки ООН щодо референдуму на окупованих територіях: головні тези

Україна повинна отримати чіткі юридичні зобов’язання колективної безпеки, а Росія не може залишатися членом Радбезу ООН з правом вето, якщо вона впроваджує політику геноциду та погрожує світу ядерними ударами.

На цьому наголосив президент України Володимир Зеленський під час виступу на засіданні Радбезу ООН

Росія зневажає хартію ООН і порушує всі правила цього світу. Лише питання часу, коли вона знищить останню міжнародну інституцію, яка ще досі функціонує, наголосив Зеленський.

За його словами, Росія проігнорувала заклик МАГАТЕ щодо негайного звільнення ЗАЕС і припинення збройних дій навколо ядерного об’єкту. Це доказ того, що РФ спеціально тримає весь світ на межі ядерної катастрофи.

Використання ядерної зброї стало постійним наративом російських пропагандистів. Росія не має права володіти ядерною зброєю, бо вона не здатна гарантувати безпеку у світі.

Минулого тижня Зеленський презентував Генасамблеї ООН формулу миру, Росія ж відреагувала на цей шлях до миру та оголосила мобілізацію. Вона навмисно фокусує свою мобілізацію на корінних народах. Те саме стосується українського Криму, який вона захопила ще у 2014 році. “Це політика геноциду“, – підкреслив український президент.

Проведення псевдореферендумів Росією – спроба вкрасти територію в іншої держави, стерти норми міжнародного законодавства. “Це дуже цинічна спроба змусити чоловіків на окупованих територіях мобілізуватися до російської армії, щоб відправити їх боротися проти власних земляків“, – зазначив Зеленський.

Читайте також: Розстріл або в’язниця: українець із Херсона розповів, як там проводять “референдум”

Держава не може залишатися членом Радбезу ООН з правом вето, якщо вона впроваджує політику геноциду та погрожує світу ядерними ударами, але Україна не збирається підпорядковуватися шантажу терористів.

Україна повинна отримати чіткі юридичні зобов’язання колективної безпеки. Анексія української території означає, що немає про що говорити з президентом РФ. “Цей сигнал мають надіслати всі країни світу“, – заявив Зеленський у Радбезі ООН.

Нагадаємо, окупанти проводять псевдореферендуми під дулами автоматів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *