Ростислав Шурма розширює вплив на енергетичну галузь України

В енергетичній сфері намагаються впроваджувати непрозорі схеми, і за цим може стояти заступник голови Офісу Президента Ростислав Шурма.

Про це йдеться в матеріалі “Апострофа”.

24 вересня на твіттер-акаунті G7 з питань реформ в Україні з’явився твіт, в якому посли висловили стурбованість “втручанням влади в управління Оператора ГТС та Укренерго”. Таким чином українській владі був посланий сигнал про небезпеку монополізації впливу на енергоринок. Сигнал G7 направлений міністру енергетики Герману Галущенко та заступнику голови ОП Ростиславу Шурмі. Раніше під час зустрічі з Галущенком цю тему піднімала посол США в Україні Бріджет Брінк.

“Укренерго”, серед іншого, відповідає за надання доступу до експортного перетину, який дає можливість українським енергокомпаніям продавати електроенергію до Європи. Такий доступ приніс “Укренерго” і компаніям-експортерам понад 4 млрд грн. Згідно з розслідуванням “Наші гроші”, на них могли покласти око чиновники, які почали “хитати крісло” під головою компанії Володимиром Кудрицьким. Інструментом “розхитування” став аудит про діяльність компанії, за результатами якого виявили близько 8 млрд грн недоотриманих доходів “Укренерго”. Причиною недоотримання назвали повільні темпи збільшення перетину. Керівництву “Укренерго” також “шиють” держзраду, що мають розслідувати НАБУ, а СБУ, які пов’язують з Олегом Татаровим. Також зняти Кудрицького могли планувати, щоб мати можливість проводити непрозорі тендери щодо розширення інфраструктури: торги зі встановлення обладнання для лінії Хмельницька АЕС – польський Жешув мала виграти компанія “ЄДС-Інжиніринг”, пов’язана із заступником голови ОП Шурмою. Але заявку на тендері компанія відкликала.

Раніше Шурма став ініціатором створення єдиного державного трейдера електроенергії – АТ “Енергетична компанія України”. Компанію передали до Мінекономіки Юлії Свириденко. Компанію очолює Віталій Бутенко – як і Шурма, це колишній топ-менеджер ДТЕК Ріната Ахметова. Бутенко створив компанію “ТЕТ-груп”, яка фігурувала в “схемному” імпорті електроенергії в Україну з Білорусі.У середині літа компанія отримала під контроль половину експорту електроенергії. Це порушило питання про монополізацію ринку. “Енергоатом” також вважається підконтрольним людям Галущенка, якого відносять до оточення нардепа Андрія Деркача, який перебуває в розшуку.

Втручання у корпоративне управління Оператором ДТСУ також пов’язують з Галущенко та Шурмою. Журналісти припускають, що поява на посаді керівника ОДТСУ лояльного до Галущенка дозволить провернути схему фіктивного списання з оператора 3 млрд грн вигаданих боргів перед учасниками ринку.

“Парасолькою” для цього саботажу одночасно у всіх перерахованих стратегічних держкомпаніях є заступник голови ОП Ростислав Шурма. Який у такий спосіб “збирає ресурс” для майбутнього прем’єрства…Саме Шурму називають керівником “підготовки до опалювального сезону” його не лише публічній, а й тіньовій частині – розподілу коштів на модернізацію або під виглядом такої модернізації”, – зазначає автор матеріалу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *