ПВК Вагнера та зеки – чому це руйнує Росію

Близький до кремлівського ватажка пітерський підприємець Євген Пригожин, який опікується ПВК “Вагнера”, жене на війну з Україною російських карних злочинців. Беруть убивць, ґвалтівників і просто найбільш “відморожених”. На тих, хто сумнівається, тиснуть, погрожуючи забрати з в’язниці і відправити на фронт безкоштовно. Факти вербування криміналітету і виходу його за межі колоній поза формальними процедурами остаточно перетворюють РФ на країну-терориста. Чому всі ці “блатні батальйони” все одно не зможуть нормально воювати, а в перспективі становлять велику небезпеку для Кремля, читайте у матеріалі “Апострофа”.

“Арештантські батальйони”

Євген Пригожин та його “агітатори”, як повідомляють джерела у російських в’язницях, встигли зібрати на війну з Україною близько 6 тисяч ув’язнених із 37 колоній. У деякі в’язниці вербувальники приїжджали кілька разів. Повідомляється, що агітатори від ПВК “Вагнер”, як мінімум, тричі забирали арештантів із петербурзької ІК-7 “Яблонєвка”.

Родичі арештантів скаржаться, що ув’язнених змушують підписувати контракт і їхати на війну, погрожуючи тим, що їх пізніше все одно відправлять в Україну, але вже безкоштовно.

Вербувальники з ПВК цікавляться насамперед колоніями суворого режиму, де сидять за “важкими” статтями, включаючи і вбивство. У деякі ІК навідувалася людина, вкрай схожа на Євгена Пригожина. Зважаючи на те. що путінський “кухар” взагалі не заперечує подібні факти, можна робити висновок, що на відомому відео, знятому однією з колоній Республіки Марій Ел, був саме він.

Варто зазначити, що “добровольцям” обіцяють 100-200 тисяч рублів на місяць із перспективою помилування. Повідомляється також, що під час особистих бесід з арештантами Пригожин з одного боку давав зрозуміти, що на війні вони можуть займатися чим завгодно, що не суперечить “кодексу Вагнера”, з іншого говорив, що за найменшу помилку їх можуть розстріляти на місці.

“Помилування” за участь у війні в Україні, яку люди Пригожина обіцяють арештантам, є юридичною фікцією. Дії “путінського кухаря” порушують не лише права засуджених, яких фактично женуть на забій, а також жертв злочинів. Грабіжники, злодії та вбивці незаконно вийшли з в’язниць із теоретичною можливістю повернутися додому “героями”.

“Те, що відбувається в російських колоніях – крах основ державності та права. Приватна особа, яка не має жодного офіційного статусу, катається по в’язницях і збирає там людей на війну. Один факт таких вербувань вже підриває основи державності, не кажучи вже про те, що навіть російське законодавство не передбачає таку підставу для дострокового звільнення як початок бойових дій. У РФ вже не залишилося ні держави, ні законів, ні правосуддя”, – каже “Апострофу” голова Ради адвокатів Київської області Петро Бойко.

Кремлівська безвихідь

Євген Пригожин відмовляється визнавати свою участь у вербуванні, але й не заперечує його. На сайті компанії “Конкорд”, яка йому належить, днями з’явилося таке повідомлення: “Ті, хто не хоче, щоб воювали в ПВК ув’язнені, хто міркує на цю тему, хто нічого не хоче робити і в принципі кому ця тема не подобається, дітей своїх на фронт відправте. Або ПВК та зеки, або ваші діти – вирішуйте самі”.

За кілька днів Путін підписав указ про “часткову мобілізацію”, прирікаючи на війну всіх і відразу. Основна причина – серія гучних тактичних поразок в Україні з перспективою деокупації Криму та заходу ЗСУ на територію РФ.

“Пригожин та його представники не могли їздити колоніями без дозволу з самого російського верху. Для Кремля вербування ув’язнених було жестом розпачу, але після того як Путін оголосив “часткову мобілізацію” (хоча це повноцінна мобілізація), російське керівництво саме визнало всю складність становища. Сумнівно, що зеки якось вплинуть на ситуацію на фронті. Повідомляється, що на війну вже завербували близько 6 тисяч ув’язнених. Велика їхня частина воюватиме разом із ПВК, для яких зек – це витратний матеріал. Російське начальство, мабуть, розраховує, що більшість засуджених “добровольців” у РФ вже не повернеться”, – каже “Апострофу” політичний експерт, голова Центру сприяння реформам Георгій Чижов.

Зеків, швидше за все, використовуватимуть на місці, як і “мобілізованих” із ОРДЛО. Окупанти кидали їх вперед, очікуючи, що ЗСУ, ударивши по “мобіках”, виявлять свої позиції. Життя і здоров’я самих “мобіків” до уваги не бралися.

“Дивно, що в колоніях мовчать і поки що немає жодного опору. Згідно з “поняттями”, члени злодійської спільноти не можуть брати участь у політиці, служити в армії, хоч якось підтримувати державу. В історії тоді ще радянської Росії був період кровопролитної “війни” між ув’язненими, які під час Другої світової пішли воювати, та “законниками”, які відмовилися – так звана “суча війна”. Так, зараз інші часи, але і серед відносно молодих “злодіїв в законі” є і жорсткі прихильники старих “понять”. Так чи інакше вони про себе нагадають”, – каже “Апострофу” правозахисник, засновник “Східної правозахисної групи” Павло Лисянський.

Наближення катастрофи

У ЗМІ з’являлися повідомлення, що Пригожин домовився з одним із великих “авторитетів” Захарієм Калашовим (Шакро Молодий). Умови можливого договору: Шакро благословив створення тюремних батальйонів, а за це виходить на волю з групою соратників.

З іншого боку, кримінальні “авторитети”, бачачи куди себе загнали Путін та його банда, побоюються позасудових розправ над собою у разі відкритого чи неявного протесту.

Поки дії Пригожина (та й то опосередковано) розкритикував голова Чечні Рамзан Кадиров, який сам нині займається формуванням “добровольчих загонів”, але керується іншими критеріями відбору.

“Є велика різниця між тими, кого насильно мобілізували і відправили в бій і тими, хто вирішив добровільно стати на захист Батьківщини. Перші втечуть з поля битви за найменшої небезпеки, тоді як другі боротимуться всупереч будь-якій загрозі здоров’ю та життю”, – заявив Рамзан Кадиров.

Читайте також: Все буде “тік-ток”: як Кадиров повстав проти Путіна

Такі заяви викликані зростаючою конкуренцією серед основних центрів впливу, які “заворушилися” на тлі потенційного розгрому Путіна в Україні, який з кожним днем стає дедалі реальнішим.

“Уцілому у РФ вже сформовано шість армій: офіційні ЗС РФ, Россгвардія, ПВК та зеки Пригожина, батальйони Кадирова, “добровольці Донбасу” Бородая, а також козаки з “війська донського”. Вони мають зброю, бойовий досвід, а також власні інтереси. Саме вони у разі масштабного катаклізму в РФ ділитимуть владу. Кремль, приймаючи такі сумнівні рішення, штовхає Росію в хаос”, – резюмував Павло Лисянський.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *