Референдуми Росії в Україні – як відреагував Захід

У вівторок, 20 вересня, стало відомо, що російські окупанти та їх посібники збираються провести “референдуми” на окупованих територіях України: орієнтовні дати – з 23 по 27 вересня. У свою чергу країни Заходу засудили наміри Росії відірвати від України її території.

“Апостроф” зібрав реакцію світової спільноти.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що дії Росії ведуть до подальшої ескалації ситуації. Міжнародна спільнота має засудити це кричуще порушення міжнародного права та посилити підтримку України, зазначив генсек.

У Білому домі заявили, що Сполучені Штати Америки не визнають незаконні “референдуми”. Там додали: їм відомі повідомлення про те, що Путін, можливо, готується оголосити мобілізацію, заявив помічник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван.

У Пентагоні наголосили, що проведення “референдумів” не вплине на надання військової допомоги Україні. Тим часом Мін’юст США пропонує Конгресу передати Україні 300 млрд. заморожених активів РФ у відповідь на “референдуми”.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Берлін не визнає російської анексії територій Донбасу, Херсонської та частини Запорізької областей.

Керівництво Польщі також заявило, що не Варшава визнає “референдуми” на окупованих територіях. З аналогічною заявою виступив президент Туреччини Реджеп Ердоган.

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що Таллінн не визнає анексію територій України.

Президент Франції Еммануель Макрон назвав організацію “референдумів” цинізмом та провокацією з боку Росії і заявив, що вони не матимуть жодних юридичних наслідків, а весь процес – це пародія.

Нагадаємо, росіяни продовжують говорити про псевдореферендуми на окупованих територіях, вони підготували потужну структуру, щоб якось закріпитися і показати Заходу трюк з “волевиявленням народу”, як це було у 2014 у Криму. Проте ЗСУ знищують колаборантів та ставлеників окупантів, щоб показати, що цей трюк не пройде.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *