Контрнаступ ЗСУ – продовжиться чи ні, у чому ризики

Контрнаступ ЗСУ Харківській області не вирішив вагомих проблем, які пов’язані з нарощуванням наступальних здібностей.

Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив Валентин Бадрак, директор Центру армії, конверсії та роззброєння.

За словами експерта, РФ після успіхів ЗСУ втратила наступальну та стратегічну ініціативу і не здатна найближчим часом проводити будь-які наступальні дії.

“Водночас українська сторона, яка перехопила цю стратегічну ініціативу, перебуває на певному роздоріжжі, бо питання полягає в тому, що навіть успішний контрнаступ на Харківщині не вирішив вагомих проблем, пов’язаних із нарощуванням здібностей. Насамперед йдеться про здатність ЗСУ виробляти високоточні удари на відстані до 300 км, щоб можна було відрізати логістичні центри та змусити розділити передові угруповання, що знаходяться на лінії зіткнення з боку Росії, та їх командні пункти, і відігнати їх на значну відстань у тил. Все це створило б умови для відірваності цих сил та засобів, які зараз перебувають на лінії зіткнення з російської сторони”, – зазначив він.

Бадрак вважає, що Київ можуть змусити обрати нав’язаний РФ порядок денний – перенести центр тяжкості війни на березень і надалі 2023 року.

“З цим, на жаль, згоден колективний Захід, насамперед Сполучені Штати, які стримані у виділенні Україні оперативно-тактичних ракет для установок HIMARS та потужних розвідувально-ударних безпілотників. Хоча після саміту в Мадриді у пакеті військової допомоги було 12-15 БПЛА, але потім про це забули і ймовірно ми їх не отримаємо. Я вже не говорю про літаки та засоби ППО”, – додав фахівець.

Експерт упевнений, що зараз на опитування наступу в Україні досить непросте, тому що його потрібно або повноцінно забезпечити, або йти на великий ризик.

“Здається, що доцільно було б йти на ризик, витягнути все, що можна з 2022 року, зокрема вибити окупантів з правого берега. Це було б дуже сильним додатковим ударом по Путіну.

Але ризики дуже високі, і вони пов’язані з відсутністю далекобійної зброї, це певні питання, пов’язані з логістикою та підготовкою резерву. Але всі ці речі можуть бути перенесені на 2023 рік. Цього прагне Путін. Якщо йому дадуть певну можливість прийти до тями, то він до березня 2023 року, ймовірно, буде готовий до продовження війни високої інтенсивності та проводити наступальні дії. Тому дилема для України дуже велика, і потрібно дотиснути Вашингтон щодо постачання ракет, безпілотників та військової авіації”, – завершив він.

Раніше “Апостроф” повідомляв, що окупанти збираються приєднати Запорізьку область до РФ вже до кінця поточного місяця.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *