ПВК Вагнера воює в Україні – чим відрізняються російські найманці і кого туди беруть

Однією з відмінностей російської приватної військової компанії “Вагнер”, яка бере участь у війні проти України, полягає в тому, що вона грає не допоміжну роль, а бере участь безпосередньо в бойових діях.

Про це в ефірі Апостроф TV сказав підполковник, ексконтррозвідник СБУ Василь Попатенко.

Проти України Росія використовує близько 10 приватних військових компаній. Юридично вони взагалі ніяк не оформлені. Це більше як банди, групи. Практично всі вони відомі нашим спецслужбам, і по них ведеться робота ще з самого початку війни. Найбільшою і потужною є ПВК Вагнера. Її потужність в кількості. До початку повномасштабного вторгнення це було близько 5 тисяч бандитів, найманців. Цю ПВК росіяни використовували на різних напрямках, наприклад в Сирії. Зараз ми можемо говорити про зростання кількості в півтора раза завербованих найманців“, – зазначив Потапенко.

В чому відмінність такої ПВК від нормальних приватних військових компаній, зареєстрованих у світі? Зазвичай ПВК виконують функцію певного аутсорсу: логістики, перевезень, охорони. Тобто вони забирають тилове навантаження від армії, а армія повинна воювати. А ПВК Вагнера це просто армія, яку приховують, статус ховають. Таким чином Росія намагається дистанціюватись від тих злочинів, які вчиняє це ПВК. Той факт, що в ПВК вербують вже в’язнів, говорить про те, що всі головорізи, які були готові навіть за гроші воювати, вже у Росії закінчились. Далі або мобілізація, або зеки і особи, які непридатні до військової служби”, – сказав підполковник.

Як повідомляв “Апостроф”, у російській окупаційній армії останнім часом посилилися внутрішні конфлікти, зокрема сутички між спецназом і найманцями з ПВК “Вагнер” переростають у збройні протистояння з перестрілками.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *