Росіяни кидають зброю – що дісталося Україні

Збігаючи з території Харківщини, російські окупанти кинули велику кількість найрізноманітнішого озброєння: танків, гармат, радіолокаційних систем, безпілотників, боєприпасів і не лише. Буквально щодня ЗСУ публікують фото та відео з трофейною технікою, серед якої трапляються цінні та навіть ексклюзивні екземпляри. Чому окупанти залишили стільки трофеїв, а також яку користь вітчизняне командування може отримати від російського “ленд-лізу”, читайте в колонці Сергія Згурца для “Апострофа” .

Називають різні причини, чому окупанти на Харківщині залишили стільки трофеїв, у тому числі й брак росіян пального, але це лише частина загальної картини. Основною причиною є саме панічна втеча під натиском української армії. Бігти на вантажівках та вкрадених цивільних авто виходить швидше, ніж на танках, БМП, командно-штабних машинах, РСЗВ тощо.

З фото та відео, опублікованих у відкритому доступі, можна сказати, що орки покинули близько сотні танків та бронетранспортерів, але є вкрай цікаві екземпляри, які раніше не зустрічалися.

Серед найбільш цінних “подарунків” для ЗСУ можна виділити штабну машину Р-149МА1, що є елементом автоматизованої системи управління окупаційними військами, відомої як “Сузір’я” чи “ЕСУ ТС”. Судячи з даних ЗМІ, ця машина була взята як трофей за підсумками боїв 8 вересня 2022 року.

На Харківщині до рук наших військових потрапила рідкісна РЛС 1Л261 зі складу контрбатарейного комплексу 1Л260 “Зоопарк-1М”. Це лише друга РЛС, яка стала трофеєм ЗСУ за весь час війни з РФ. Перша була захоплена наприкінці березня 2022 року. У відкритому доступі з’явилося відео, яке вказує – на околицях Балаклії орки кинули один РСЗВ типу БМ-21 та один ЗРК “Тор-М1”.

Повідомлялося також про те, що українські війська отримали рідкісну російську модернізовану БМП-2М із бойовим модулем “Бережок”. Такі машини отримали додатковий панорамний приціл, чотири пускові протитанкові ракети “Корнет” (як варіант може оснащуватися ПТУР “Атака”) та 30-мм автоматичний гранатомет АГ-17. Модернізовані машини отримали двигун підвищеної прохідності із турбонаддувом УТД-23 потужністю 360 л. та ходову з покращеними експлуатаційними характеристиками.

З’явилося відео, що вказує, що під час втечі з окупованих районів Харківщини армія орків кинула рідкісну та водночас раритетну машину командира батареї САУ 1В14 зі складу комплексу 1В12 “Машина-С”.

Є також повідомлення, що окупанти так швидко збігали з Харківської області, що залишили безпілотники “Орлан-10” з усією документацією та наземними станціями обслуговування. Вітчизняні фахівці отримають ще одну можливість дослідити їхню “начинку”, щоб ще краще розуміти принципи функціонування російської розвідки “в небі”, що необхідно для корекції роботи наших засобів радіоелектронної боротьби. По-друге, це важливо для розуміння, яку західну електроніку використовують росіяни.

Раніше вітчизняні фахівці вже розбирали буквально до гвинтика збиті “Орлани”. Там від російського виробництва – лише планер. Двигун японський, модуль навігації швейцарський, а статевізорова матриця – французького виробництва. Можливо, зараз до цього пазлу додадуться ще елементи, але в будь-якому разі відкритим залишається питання, як імпортна електроніка військового призначення потрапляє до рук росіян.

Думаю, найближчими днями надходитимуть додаткові відомості щодо техніки, яку росіяни покинули під час відступу, включаючи й особливо цінні екземпляри. Усе це свідчить, з одного боку, про безглуздість російського командування, з іншого – низький бойовий і моральних дух самих орків, готових заради порятунку власної шкури жертвувати військово-технічними секретами.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *