Течія маніпулює з даними розслідування про свою допомогу ЗСУ

Після виходу розслідування Forbes про правдивість озвученої Олегом Кротом цифри допомоги ЗСУ у 60 млн дол, у холдингу TECHIIA вдалися до маніпуляцій із цитатами з розслідування, повністю замінюючи контекст.

Про це повідомляє сайт “Главред“.

Як зазначає автор, наступного дня після виходу розслідування у телеграм-каналах почав тиражуватися текст із вирізаними тезами.

“Forbes.ua з’ясував, що відомо про ГО “Фонд Течія” власника TECHIIA Олега Крота. За даними видання, благодійну діяльність TECHIIA легалізувала у 2019 із заснуванням цього фонду… Згідно з даними YouControl, у 2020 “Фонд Течія” отримав 6,2 млн грн… Загалом Крот і ще один власник холдингу TECHIIA Юрій Лазебніков за 4 роки інвестували в це спрямування понад 17 млн грн. ГО “Фонд Течія” на 99% фінансується Кротом та холдингом. Через фонд підприємці купують для війська амуніцію, оптику, безпілотники, зв’язок”…

Навіть у вигляді інфографіки ГО не публікувала звітності про ці витрати. ГО “Фонд Течія” через яку підприємці закуповують для війська амуніцію, оптику, безпілотники, зв’язок, маловідомий. Хоча фонд звітує у себе на Facebook-сторінці про закупівлю та передачу військовим, зазвичай пости збирають лише кілька лайків. При цьому фонд не надто широко відомий. Про закупівлі та передачі військовим він звітує у себе на Facebook-сторінці: кілька разів на місяць постить фото з передач військовим”, – йдеться в матеріалі.

Також автор звертає увагу на масштаби допомоги, про які повідомляють у “Течіі” за відсутності видимих результатів.

“2,1 млрд грн – майже стільки ж, скільки зібрав фонд Притули з 24 лютого. Сума вдвічі поступається зборам “Повернись живим” і втричі United24. Таким чином ГО “Фонд Течія” має входити до п’ятірки найбільших фандрайзерів… Великі гравці “ринку” про діяльність “Фонд Течія” не чули. “Не можу нічого про них сказати”, – каже представниця Фонду Притули Марія Писаренко. “Я не чув нічого про цей фонд, – каже керівник “Повернись живим” Тарас Чмут. – $60 млн – близько третини від зборів “Повернися живим”. Відповідно, масштаб має бути десь такого ж рівня”.

Також зазначено про можливий зв’язок фонду “Течія” з букмекерами, яких пов’язують із рф.

“Чи є у TECHIIA зв’язок з 1хbet? Російський букмекер 1XBET планував працювати в Україні через юрособу ТОВ “Твоя беттингова компанія”. Остання повністю належить Цибіну Сергію. У 2018 році він також був керівником ТОВ “МЕ-ЕСТЕЙТ”. Співзасновник TECHIIA Юрій Лазебніков був директором “МЕ-ЕСТЕЙТ” протягом 2018-2020″, – наголошує автор матеріалу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *