Рада безпеки ООН – США закликають реформувати організацію

Сполучені Штати Америки виступили із пропозицією щодо реформування Радбезу ООН. Йдеться про зміни в частині розширення кількості постійних членів Радбезу та про нові правила використання права вето, чим у багатьох випадках зловживає росія.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач.

“Розмови про реформування Радбезу ООН ведуться дуже давно. І не тільки розмови, а й робота. Там цілі спеціально створені комісії процюють уже десятиліттями над цими проєктами. На превеликий жаль, справа не зрушувалася з місця саме через те, що постійни члени Ради безпеки ООН – США, Велика Британія, Франція, російська федерація та Китай – сильно дорожать правом вето, яке вважають належним собі по праву за результатами Другої світової війни. І тому, що ці держави є ядерними державами теж. Це, так би мовити, не афішується, що є головною причиною, але одним із визначальних критеріїв – так”, – пояснив аналітик.

За словами Горбача, той факт, що США готові зараз рефомувати цей інститут права вето, говорить дуже багато про серйозність їхніх намірів.

“Раніше Франція виступала з такою ініціативою, що Франція добровільно відмовляєтсья від використання права вето на якийсь час і закликає інших приєднатися. Зараз США пропонують обмежити це право вето таким чином: саме воно зберігаєтсья, але треба обгрунтовувати це право вето країні, яка це зробить, перед Генеральною Асамблеєю. В принципі, скористатися правом можна, але тільки в тому випадку, коли ви зможете це пояснити всьому світу”, – наголосив експерт.

Зараз існує безумовне право вето, коли його можна мовчки накласти і нічого не пояснювати. Цим дуже часто користується саме російська федерація.

“Друга частина американської пропозиції теж дуже приваблива і позитивна: розширити склад постійних членів Радбезу ООН на інші континенти. Перш за все, звичайно, йдеться про Індію, про Бразилію і якусь країну з Африки. В Європі, до речі, Німеччина дуже давно претендувала на цю роль, оскільки це головна економіка Європейського Союзу. Я би ще не забував про Японію, теж надзвичайно велику економіку Азії. Ці пропозиції можуть бути привабливими для тих країн, які хотіли би стати постійними членами Радбезу ООН, вони це точно підтримають. Але затримка може бути в Китаю та російської федерації. Перш за все,в російської федерації”, – резюмував Горбач.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *