Звільнення Криму – коли чекати на початок операції ЗСУ

Командування Збройних сил України визнало, що рішення вдарити по позиціях окупантів у Криму ухвалювалося нашим керівництвом. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та перший заступник голови оборонного комітету Верховної Ради Михайло Забродський у нещодавній аналітичній статті розкрили деякі подробиці спецоперації, пояснивши, як саме вдалося “дотягнутися” до окупованого півострова. Визнання Валерія Залужного здатне посилити і так похмурі настрої серед російських окупантів. Подробиці читайте у матеріалі “Апострофа”.

Підтвердження від Залужного

За словами Валерія Залужного та Михайла Забродського, особливість протистояння кремлівським окупантам полягала не в їхній чисельній перевазі в особовому складі, а саме в технічній диспропорції. Росіяни могли бити крилатими ракетами на 2000 км, тоді як можливості ЗСУ були обмежені сотнею кілометрів. Тому основним завданням для українського командування було подолання такої диспропорції, що було зроблено.

“Йдеться, звичайно, про постачання партнерами України для ЗСУ систем озброєння або певних найменувань боєприпасів з відповідною дальністю дії”, – йдеться у статті.

У матеріалі наголошується, що йдеться не тільки і не стільки про конкретну номенклатуру боєприпасів (ракета MGM-140B ATACMS Block 1A для РСЗВ Himars, наприклад), а про загальний підхід до “переоснащення артилерії, ракетних військ, тактичної авіації та Військово-морських сил ЗС України та інших складових їхньої могутності”.

Залужний та Забродський вважають, що переконливим прикладом правильності такого підходу були успішні зусилля ЗСУ щодо перенесення бойових дій на територію тимчасово окупованого Криму.

“Йдеться про серію успішних ракетних ударів по кримських авіабазах противника, насамперед – по аеродрому Сакі”, – деталізували автори матеріалу.

Судячи з контексту, статтю Валерія Залужного було написано заздалегідь, але публікацію запланувало на той момент, коли ЗСУ перейдуть до активних дій на основних напрямках. Наразі ЗСУ контрнаступають у Херсонській області, активно тиснуть на ворога у Харківській та Донецькій областях, а також є обнадійливі новини з Луганської області, говорить “Апострофу” військово-політичний оглядач групи “Інформаційний опір” Олександр Коваленко.

“Мета цієї статті – показати, що в середньостроковій перспективі ЗСУ по Криму діятиме так, як вони діяли в Херсонській області на правому березі Дніпра, коли готувався ґрунт для контрнаступальних дій. Насамперед йдеться про знищення баз окупантів, ліквідацію логістичних ланцюгів та підготовка до блокування їхніх підрозділів”, – каже Олександр Коваленко.

“Жовта стрічка”

У населених пунктах окупованого Криму, а також у захопленому Севастополі з’явилися листівки проукраїнського змісту, які закликають кримчан, а також “понаїхавших” з РФ готуватися до звільнення регіону від кремлівських загарбників.

Як повідомляється в Telegram-каналі українського руху “Жовта Стрічка”, листівки розповсюдили активісти із Сімферополя, Ялти, Євпаторії, Керчі, Джанкоя, а також інших населених пунктів півострова.

Активісти вкотре нагадали, що Крим – це територія України, закликавши всіх готуватися до деокупації.

“Рух Жовта Стрічка знову закликає наших громадян, які проживають на ТОТ (тимчасово окупованих територіях – “Апостроф”) АР Крим бути обережними, уникати наближених до військових об’єктів місць. Якщо є можливість – виїхати з ТОТ АР Крим у безпечне місце, підготувати заздалегідь тривожну валізку” з павербанком, їжею та водою”, – йдеться в їх повідомленні.

Аналогічну позицію зайняли у Представництві президента України у Криму. Глава відомства Таміла Ташева, виступаючи на нещодавньому брифінгу, окремо звернулася до громадян РФ, які зараз перебувають в українському регіоні.

“Особливо звертаємося до громадян Росії, які незаконно приїхали в Україну і знаходяться в окупованому Криму. Так, у Криму тепло і дуже душевно. Але вже зараз ми просимо вас вирушати до себе додому до Тюмені, Елісти, Саранська, Іркутська або звідки ви понаїхали” , – сказала Таміла Ташева.

Страхи окупантів

Вибухи на базах окупантів у Криму, починаючи з подій у Новофедорівці Сакського району, злякали не лише російських “курортників”, а й окупаційну адміністрацію. Можливості російської ППО, а також загальна готовність окупаційних частин виявились фейком та пропагандою. Кремлівське командування спочатку намагалося видати вибухи у Сакському районі за “випадковість”.

Коли “бавовна” накрила весь півострова з півночі на південь та зі сходу на захід, окупаційне командування закликало до спокою, розповідаючи, що ППО нібито надійно прикриває захоплену територію. Не спрацювало. З кожною новою серією вибухів та “диверсій” (особливо в Джанкойськоу районі, Керчі та Севастополі, де ЗСУ вдарили по штабу окупантів), окупанти перейшли до прямого залякування та пошуку “неблагонадійних”.

“На території тимчасово окупованого Криму почалися раптові перевірки цивільного населення: окупанти можуть зупинити людину серед вулиці, перевірити сумку та вміст телефону, подивитися на кого людина підписана в мережі та які відео дивиться на YouTube. Закликаємо наших громадян бути обережними”, – повідомили днями у Представництві президента України в АРК.

Серед російських “активістів” та “ватників” стало популярно закликати жителів регіону доносити на всіх, хто може бути запідозрений у проукраїнських настроях. “Адміністрація” Севастополя заради зручності для стукачів навіть запустила спеціальний чат-бот.

“Морально-психологічний рівень окупантів у Криму після “бавовни” і так низький, а ці “перевірки” та заклики до доносів вказують на те, що нервозність тільки наростає. Будь-яке суспільство схильне до паніки, але колабораціоністи та “співчутливі” опинилися між двома вогнями. З одного боку, вони розуміють, що РФ не здатна їх “захистити”. З іншого боку, ЗСУ, а також генерал Залужний (у тому числі такими публікаціями) “стимулюють” паніку. Хоча тут все логічно: Крим – це територія України, тому ЗСУ “хлопають” окупантів і там теж”, – каже “Апострофу” політичний експерт, голова експертної групи Бюро аналізу політики Віктор Бобиренко.

Кремль готується до “оборони”?

Декілька днів тому з’явилися повідомлення, що російське командування почало перекидання до Криму додаткового контингенту з технікою. Спочатку передбачалося, що вони будуть задіяні на материковій частині України, але деякі частини все ж таки розквартували на півострові.

Кримські активісти зафіксували, що у селищі Азовському Джанкойського району, через яке відбувається залізничне сполучення, знаходилася техніки та російські військові, розташовані в шкільних приміщеннях, повідомив в ефірі Апостроф TV член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

Крім того, в західній частині окупованого Криму теж збільшується кількість військової техніки, наприклад, в Євпаторії на території вертолітного заводу, який раніше не працював. Тепер окупанти там розпочали ремонтні роботи.

“У соцмережах була інформація про вибухи у Червоногвардійському районі, але ми зібрали інформацію, що окупанти розпочали роботи на території колишньої нафтобази, де вони намагаються побудувати залізничну гілку. Можливо, і туди планують перекидати військову техніку”, – зазначив Ескендер Барієв.

Наскільки таке “посилення” допоможе окупантам утримати півострів – питання відкрите.

“Тривалий “захист” Криму для окупантів – так само самогубство, як і “відчайдушна оборона” острова Зміїний. Ситуація з особовим складом для них критична. Якщо ЗСУ виходять до адміністративного кордону півострова, то ракетними ударами і РСЗВ знищується окупаційна інфраструктура на півночі (в ідеалі, у центрі та на півдні.) Потім максимальне пошкодження мосту через Керченську протоку – і окупанти виявляються заблокованими. Піти можна буде лише морем, що також непросто, знаючи “вміння” росіян евакуюватися”, – каже Олександр Коваленко.

Окупанти, розуміючи, що Херсон доведеться залишати та побоюючись ударів по інфраструктурі, активно окопуються в районі Нової Каховки. Це їхній останній плацдарм перед окупованим півостровом. Якщо ЗСУ їх видавлять і звідти, то початок операції зі звільнення Криму стане лише питанням часу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *