Деокупація Криму та Донбасу – які варіанти виходу із ситуації висуває Росія

Росія все частіше почала натякати на проведення переговорів, проте з Кримом та Донбасом “проявити жест доброї волі” не вийде – Україна серйозно налаштована відвоювати свої території.

Про це в ефірі телемарафону розповів політолог Володимир Фесенко.

Він наголосив, що якщо раніше Кремль висував ультиматуми, то тепер у заявах прес-секретаря Путіна простежується дедалі більше натяків на нові “жести доброї волі”.

За словами Фесенка, Пєсков вже відкрито заявляє про те, що РФ “потрібно домовлятися” з Україною, при цьому він уникає будь-якої конкретики у своїх словах, що може свідчити про можливі зміни цілей РФ.

“Завдання України просте: потрібно змушувати РФ до нових “жестів доброї волі”. І тут поле дуже широке. Те, що ми бачимо зараз і за останні місяці – це тільки початок. І природно, примушувати Росію до “жестів доброї волі” потрібно на фронті. Ось цю мову РФ розуміє найкраще”, – вважає експерт.

Політолог наголосив на тому, що псевдореферендуми, які Росія планує проводити на тимчасово окупованих територіях, не матимуть значення.

“Ми вже бачили і звільнення росіян з Київської області, взагалі з півночі України, і звільнення зі Зміїного. Це все подавалося як “жест доброї волі”. Чому ми зараз і використовуємо іронічно цей термін… Схоже, що тактика української армії якраз і полягає в тому, щоби з мінімальними втратити з нашого боку вичавити російські війська з Херсона”, – зазначив Фесенко.

Саме цими словами Кремль намагається виправдати свої провали і багатьох зараз цікавить, що заявить Москва, коли ЗСУ відіб’ють Крим та Донбас.

“Навіть з Донбасом це не прокотить… Навіть Донбас у цьому випадку не можна буде назвати жестом доброї волі”, – заявив експерт.

Він також нагадав, що спочатку Росія заявляла про звільнення всього Донбасу, тому з поясненнями та “збереженням особи” можуть виникнути труднощі.

“Тому вони і висувають неофіційно такі варіанти. Щоб залишити за РФ Крим та Донбас. У цьому їхня логіка, яка нас не влаштовує…. За статусом будь-яких окупованих територій компроміс між РФ та Україною неможливий”, – підсумував політолог.

Раніше ми писали, чому Путін готовий жертвувати солдатами заради плацдарму у Херсоні.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *