Токаєв хоче стати диктатором у Казахстані – журналіст розповів подробиці

Президент Казахстану Касим-Жомарт планує надалі правити в країні. Продовжувати свої повноваження та призначати позачергові президентські вибори – це в стилі Казахстану.

Про це в ефірі АпострофТВ розповів казахстанський опозиціонер, журналіст, керівник інтернет-медіа БАСЕ Айдос Садіков.

За його словами, такий розвиток подій відбувалося постійно: уперше – у 1999 році, потім – у 2005-му, 2011-му, 2015-му та 2019 роках.

“Майже у XXI столітті казахи не бачили повноцінних чергових виборів. Коли зручно влада вона призначає вибори. Зазвичай за кілька місяців, щоби конкуренти не могли підготуватися, і проводять свої, так звані вибори”, – зазначає журналіст.

Він зауважує, що Токаєв чудово розуміє, що якщо вибори відбудуться у 2024 році, як і заплановано, то шансів їх виграти має дуже мало. Навіть при адміністративному ресурсі та фальсифікаціях, до чергових виборів опозиція та народ Казахстану можуть безпосередньо підготуватися та дати відсіч диктаторському режиму.

“У цьому випадку Токаєв практично отримує другий президентський термін. Якби він обирався у 2024 році, то його наступний термін закінчився у 2029 році. Проводячи вибори восени цього року та продовжуючи свої повноваження до 7 років, він отримує той самий термін, який закінчиться у 2029 році. Але це не межа”, – каже опозиціонер.

Тільки цього року президент вносив вдруге зміни до Конституції. Тому ніхто не може гарантувати, що через сім років, а може й раніше, коли він призначить позачергові вибори, Конституцію не перероблять під нього.

“Токаєв стає повноцінним диктатором, як і його сусіди в Узбекистані, Туркменістані, Таджикистані. Він зміцнює свою владу, стає другим Назарбаєвим. Вся повнота влади перебуває у руках однієї людини – Токаєва”, – додав Айдос Садіков.

Раніше ми повідомляли, що частка впливу Росії на Казахстан у нафтовому секторі не допоможе Кремлю у прагненні знайти в особі цієї країни вірного союзника.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *