Візи для росіян до ЄС – Боррель розповів про скасування спрощеної системи

Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу на зустрічі у Празі 31 серпня погодили повне зупинення дії угоди про спрощення візового режиму між Євросоюзом та Росією.

Про це повідомив Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель у Тwitter.

За його словами, зростання напливу російських громадян до сусідніх держав загрожує безпеці Євросоюзу.

“Ми спостерігаємо значне збільшення перетину кордону з Росії до сусідніх держав. Це стає загрозою безпеці. Тому сьогодні ми домовилися з міністрами закордонних справ ЄС про повне зупинення дії угоди про спрощення візового режиму між ЄС та Росією”, – написав він.

Компромісне рішення ЄС про повне заморожування угоди про спрощення візового режиму з Росією має знизити кількість та ускладнити видачу віз, зазначив він.

Також на зустрічі глави МЗС Євросоюзу домовилися не визнавати російські паспорти, видані на тимчасово окупованих територіях України. Дійшли згоди про необхідність видавати візи “специфічним групам громадян РФ”.

Тепер Єврокомісія має надати пропозиції, як бути з уже виданими довгостроковими візами російським громадянам.

Держави ЄС самостійно регулюватимуть допуск громадян РФ до шенгенського простору через свої кордони.

Окрім того, очільники МЗС Євросоюзу прискорять роботу щодо розширення військової допомоги Україні та планують збільшити європейський фонд миру для потреб української армії.

Раніше ми писали, що кілька європейських країн призупинили видачу віз громадянам Росії через розпочату Москвою війну в Україні. Проте питання щодо єдиної позиції мали обговорити на зустрічі глав МЗС Євросоюзу у Празі 31 серпня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *