В ОП створюють монопольного трейдера електроенергії

Заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма ініціював створення єдиного державного трейдера електроенергії. Розробити концепцію він попросив голову АТ “Енергетична компанія України” (ЕКУ) Віталія Бутенка. В результаті саме ця компанія, очолювана Бутенком, стане трейдером-монополістом, до роботи якого з перших днів виникає безліч питань.

Про це пише “Економічна правда” у статті “Енергетика Банкової. Для чого Офісу президента єдиний трейдер електроенергії”.

Видання звертає увагу на персону самого Віталія Бутенка. Це колишній топменеджер ДТЕК Ріната Ахметова, якого у 2021 звільнили з групи, як зазначають журналісти, через невдалі торгові операції з газом. Пізніше він створив компанію “ТЕТ-груп”, яка фігурувала в “схемному” імпорті електроенергії в Україну з Білорусі.

Величезна кількість питань виникає також щодо доцільності створення єдиного державного трейдера електроенергії, наголошується у статті. Державного монополіста створюють якраз у момент, коли українська енергосистема була синхронізована з енергосистемою ЄС, в результаті чого надходження від продажу електроенергії за кордон можуть сягати мільярдів доларів.

Попри запевнення профільного міністерства, що новий гравець буде “таким самим учасником ринку, як і всі решта”, із самого початку він отримує ексклюзивні умови. Починаючи від необмеженого доступу до державної електроенергії і закінчуючи сумнівними угодами про відтермінування платежів за ресурс.

Наступним кроком, кажуть учасники ринку, можуть стати незрозумілі експортні контракти з осіданням маржі на рахунках офшорних компаній. Усе це відбувається під наглядом представників Офісу президента, підсумували автори статті.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *