Військкомати проводять призов із порушеннями – як українці виграють суди

Українці почали вигравати справи щодо незаконного призову під час загальної мобілізації. Наразі існує вже два задоволені такі позови.

Про це повідомив адвокат УГСПЛ, учасник глобальної ініціативи “Трибунал для Путіна” Роман Ліхачов у коментарі “Кореспонденту”.

У першій справі позивача з Ужгорода призвали на військову службу під час загальної мобілізації. Його аргументом незаконності призову було те, що він науковець, а тому підлягає негайному звільненню з військової служби. Це прописано у статті 23 ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

У свою чергу, в Ужгородському військкоматі заявили, що до них українця доставили правоохоронці, і він не мав при собі документів, що свідчать про його статус наукового співробітника. Його також було визнано придатним до служби за результатами військово-лікарської комісії.

У суді стало відомо, що чоловік дійсно є старшим науковим співробітником в Інституті телекомунікацій та глобального інформаційного простору HAH України, кандидатом технічних наук, науковцем вищої освіти. Тому наказ проходження військової служби цим чоловіком є безпідставним та незаконним.

“У конкретному цьому випадку військкомат відстоював позицію, мовляв, позивач їм не повідомив, що має відповідні підстави для відстрочки від призову. Але як ми бачимо, чоловіка у військкомат доставила поліція. Відповідно, людина навряд чи збиралася їхати туди безпосередньо в цей день і навіть не збирала жодних документів. Суд констатував той факт, що людина не повинна носити з собою всі документи для військкомату”, – зазначив Ліхачов.

За його словами, військкомат повинен був перевірити, чи дійсно чоловік є науковцем перед тим, як відправляти його на проходження військово-лікарської комісії.

У другій справі Дніпропетровський окружний адміністративний суд розглянув позов громадянина України, якого призвали на службу як військовозобов’язаного запасу, але у виписках із наказів вказується, що він не служив у Збройних Силах, а тому немає бойового досвіду. Це порушує п.4 Указу Президента України №69/2022 “Про загальну мобілізацію”. Також чоловіку надали звання “солдат” ще до складання присяги.

У рішенні суду йдеться, що під час мобілізації громадянина незаконно визнали таким, що має військові досвід та спеціальність, чого у нього насправді немає.

“Тут цікава справа: розглядається питання про звільнення людини, яка не має військового досвіду. Це пілотна справа, я таке взагалі вперше бачу. Так, там кілька підстав для скасування наказу військового комісаріату, але відсутність досвіду була все ж таки головною підставою. Цікаво, що буде далі з подібним рішенням, бо подібних справ ще багато”, – зауважив адвокат.

Ліхачов додав, що після цього рішення суду людину звільняють з військової служби, а тому наказ, що українець мобілізований – скасовується.

Нагадаємо, в Україні оголошено загальну мобілізацію, проте студентів та викладачів не забирають до армії. Крім того, 29 липня Верховна Рада ухвалила законопроект №7352, який вносить зміни до закону про мобілізацію та надає право на відстрочку викладачам та науковим співробітникам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *