Олігарх Жеваго атакував стратегічну Білоцерківську ТЕЦ

Олігарх Костянтин Жеваго вдався до масованої інформаційної атаки осіб, яких вважає своїми опонентами у боротьбі за збанкрутовані компанії.

Про це йдеться в матеріалі “Апострофа”.

Через ЗМІ олігарх намагається акцентувати увагу на двох значущих для нього підприємствах: Білоцерківській ТЕЦ та ПрАТ “Росава”. Головний посил у його матеріалах – майно обох підприємств намагаються розпродати, що призведе до їхнього знищення, та залишить Білу Церкву без тепла і гарячої води. Проте у статтях не вказуються причини, через які Білоцерківська ТЕЦ знаходиться на межі банкрутства, а ПрАТ “Росава” – в ліквідації.

Білоцерківська ТЕЦ є поручителем за зобов’язаннями банку Жеваго “Фінанси та Кредит” перед НБУ за низкою кредитів, з яких олігарх не погасив 1,439 млрд грн. Заставна вартість нерухомого майна Білоцерківської ТЕЦ на початок 2015 становила 1,971 млрд грн. У 2015 році Жеваго, який був власником банку, уклав з НБУ договір поруки про погашення кредитів рефінансування за кредитними договорами, взявши на себе особисті зобов’язання з погашення заборгованості фінустанови, і не виконав їх. Нацбанк звернувся до суду, той задовільнив позов 1 жовтня 2019, відмовивши у зустрічному позові Жеваго.

З того часу почалися рейдерські атаки на Білоцерківську ТЕЦ – олігарх намагався замінити керівництво підприємства та повернути контроль над його майном. Війну Жеваго оголосив своєму колишньому партнеру Леоніду Глиняному, який після розпаду групи компаній “Фінанси та Кредит” у 2015 взяв керівництво ПрАТ “Білоцерківське ТЕЦ” та АТ “Білоцерківське ТЕЦ” на себе. Саме під керівництвом Глиняного за останні 10 років модернізовані й працюють ТОВ “Сквирський комбінат хлібопродуктів”, ТДВ “Шамраївський цукровий завод” та ТОВ “Преміорі” (завод з виготовлення шин, який забезпечив роботою працівників “Росава”). До діяльності Білоцерківської ТЕЦ Глиняний був залучений з 2002 – займав посади радника Дирекції, радника Наглядової ради та заступника гендиректора.

28 грудня 2021 підконтрольні Жеваго компанії-акціонери провели позачергові збори на ПрАТ “Білоцерківська ТЕЦ”, наступного дня – на АТ “Білоцерківська ТЕЦ”, де нібито було ухвалено рішення про зміну правлінь компаній. Результати зборів були оскаржені у суді. Це не завадило людям олігарха провести ще одні збори ПрАТ “Білоцерківська ТЕЦ” 18 січня 2022, на яких було змінено склад наглядової ради компанії та обрано нового керівника – адвоката Ігоря Вигулярного. Контроль захоплення ТЕЦ здійснював нардеп Вадим Івченко. Юридичним блоком олігарха займається Анжеліка Лабунська – нардепка 4 скликань. Лабунська в 2002-2006 була директоркою ТОВ “Юридична компанія “Фінанси та Кредит Лекс”. Адвокат від цієї контори Анатолій Рекун організував збори акціонерів у санаторії “Дуброва”.

У лютому відбулися ще одні позачергові збори акціонерів АТ “Білоцерківська ТЕЦ”. Після цього працівники Білоцерківської ТЕЦ з представниками об’єднання “Антирейдер” провели акцію протесту біля госпсуду Київської області, під час якої вимагали зупинити захоплення підприємства, адже під загрозою опинився опалювальний сезон 2021 року. Але завдяки роботі Глиняного та команди тепло у квартирах мешканців взимку лишилося. І забрати контроль над підприємством компаніям Жеваго тоді не вдалося.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *