Костянтин Жеваго підриває довіру до керівництва Білоцерківської ТЕЦ

Олігарх Костянтин Жеваго “роздмухує” у ЗМІ тему загрози зриву опалювального сезону у 2022/2023 році нібито командою діючого керівника Білоцерківської ТЕЦ Глиняного, щоб отримати контроль над стратегічним підприємством.

Про це йдеться в матеріалі “Апострофа”.

Як пишуть журналісти, “ручне” керівництво підприємства, яке хоче “поставити” олігарх, може сприяти виведенню активів з нього в його інтересах.

Раніше підконтрольне Жеваго підприємство ПрАТ “Росава” приймало активну участь у судових процесах з метою збереження “Білоцерківської ТЕЦ” та захисту її від дій олігарха. Через це Жеваго має за мету повернути контроль над підприємством, яке постановою Госпсуду Київської області було визнано банкрутом у 2018 році. На заваді цьому стоїть незалежний ліквідатор. В рамках справи №911/2498/18 про банкрутство він робить усе, щоб не затягувати реалізацію активів боржника за найбільш об’єктивною вартістю та погасити борги перед кредиторами ПрАТ “Росава”, у тому числі НБУ, розмір вимог якого до підприємства складає понад 5 млрд грн. Реалізацію активів “Росави” планується здійснювати комплексно, щоб не допустити порушення процесу виробництва. Тобто за результатами продажів активів буде змінено власника підприємства.

Враховуючи, що зберегти Білоцерківську ТЕЦ прагне Леонід Глиняний, він є зацікавленим і у придбанні активів ПрАТ “Росава”. Бізнесмен прагне зберегти стратегічно важливе підприємство та забезпечити його функціонування, що не влаштовує Жеваго. Тому юристи олігарха намагаються реалізувати “схему”, щоб повернути контроль над “Росавою”.

Зокрема 13 січня ТОВ “ФК “Фінтакт”, пов’язане з Жеваго, звертається до апеляційного суду зі скаргою на ухвалу Госпсуду Київської області від 27 листопада 2018 та його ж постанову від 4 грудня того ж року в рамках справи про банкрутство ПрАТ “Росава”. Ухвалою Північного апеляційного госпсуду від 19 січня 2022 в цьому було відмовлено. Через місяць ФК “Фінтакт” знову звертається до того ж суду з аналогічною скаргою і ходить “по колу” до липня. Юристи ТОВ ФК “Фінтакт” пропускають строки оскарження та наявності права оскаржувати такі рішення, бо компанія не має статусу кредитора підприємства. Порушення побачили судді – після донесення цього суд закрив провадження за апеляційною скаргою ФК “Фінтакт”.

При цьому Жеваго намагається звинуватити в атаках бізнесмена Павла Фукса, нібито він стоїть за спробами знищити Білоцерківську ТЕЦ і “Росаву”. Підкреслюється, що Фукс є російсько-українським олігархом, а знищення підприємств – державною зрадою. Глиняний в свою чергу заявляє, що Фукс немає до викупу боргів підприємств відношення.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *