Псевдореферендум про приєднання Запоріжжя та Херсона до Росії – у чому проблема

Ідея проведення псевдореферендумів про приєднання Запоріжжя та Херсона до Росії – це зоопарк, який гірший, ніж традиційні російські вибори та так званий “референдум” у Криму.

Про це у коментарі “Апострофу” розповів російський політолог Дмитро Орєшкін.

Так він прокоментував, чому референдуми російських окупантів в Україні не мають сенсу. По-перше, таке волевиявлення народу не матиме юридичного підґрунтя, адже половина населення виїхала з цих окупованих територій, вважає експерт.

“Мені не дуже зрозуміло, навіщо вся ця “бадяга” потрібна Путіну. Але оскільки він все ж формальний юрист і звик до вивернутого навиворіт права, напевно, він буде говорити, що така воля народу. Хоча з суто формальної точки зору, це взагалі не має жодного юридичного значення. Який референдум може бути, якщо половина населення розбіглася?”, – зауважив політолог.

По-друге, за його словами, будь-яка серйозна юридична практика передбачає, що референдум готується щонайменше три місяці чи навіть більше.

“У Росії, здається, останнім часом термін знизили до двох місяців. Але якщо його оголосили у середині серпня, а провели в середині вересня, це означає, що учасників референдуму взагалі ні в грош не ставлять. Ну якщо тебе справді цікавить думка народу, то дай цьому народу щонайменше три місяці, щоб вислухати різні точки зору, сформувати якусь свою позицію та якось її озвучити у процесі голосування. Ні, не треба, навіщо – однаково цифра буде намальована, тож вам не треба більше місяця до цього референдуму готуватися, все й так зрозуміло”, – зазначає він.

По-третє, “правильно” рахуватимуть голоси, швидше за все, будуть привезені з Росії люди, адже мало хто з українців ризикне потрапити у списки організаторів незаконного референдуму.

“Хто рахуватиме? Ось ці виборчі комісії, які будуть зліплені на колінках. Я думаю, що значна частина колишніх членів виборчих комісій у цьому псевдореферендумі брати участь не захочуть, тому що вони розуміють, що вилами по воді написано воєнне майбутнє цього регіону. І коли українські війська повернуться, а твоє прізвище записано як організатор референдуму, тобі доведеться бігти в Росію разом із військами, що відступають, покинувши житло, господарство та все інше. Охочих на це мало. Тому рахувати голоси, швидше за все, будуть привезені з Росії люди. Або принаймні контролювати цей підрахунок, щоб отримати гарантовано правильні результати. Тому, звичайно, це такий зоопарк, навіть гірший, ніж традиційні російські вибори, і навіть гірший за так званий референдум у Криму”, – наголосив Дмитро Орєшкін.

Більше читайте у матеріалі “Апострофа”: У Путіна підгорає, а Медведєв трясе повітрям: що коїться на “болотах”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *