Війна в Україні – карта бойових дій – що відбувається сьогодні 5 серпня на фронті

163-тю добу триває війна в Україні. Ворог хоче вибити ЗСУ з Донбасу та встановити повний контроль над Донецькою та Луганською областями.

Окупанти продовжують бойові дії щодо утримання захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

Ворог продовжує бити з танків, ствольної артилерії, РСЗВ, ракетних комплексів тактичного та оперативно-тактичного рівня по містах та вбивати мирних жителів. У ніч на п’ятницю, 5 серпня, ударів зазнали Харків, Запоріжжя, Миколаїв і Нікополь.

“Апостроф” продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 4 серпня


11:05 В окупованому Донецьку знову “бавовни та задимлення”.

11:00 Є інформація, що міг був підбитий російський військовий корабель, повідомляє військовий експерт Олег Жданов. Одні джерела вказують, що це біля Севастополя, інші – що це біля Кінбурнського півострову, що південніше Очакова.

10:40 Влада Берліна не дозволила провести у себе виставку підбитої ЗСУ в боях з окупантами російської військової техніки. Про це повідомив український дипломат, колишній посол у Німеччині Андрій Мельник.

Цікаво, що до цього подібні виставки відбулися у Києві, Варшаві, Вроцлаві, Познані та Празі.

10:20 У лікарнях окупованого Маріуполя помирає кожен четвертий пацієнт, повідомив радник мера Петро Андрющенко. Заради “нормальних” умов для російських військових, простих людей розміщують у коридорах. Через відсутність персоналу – фактично кидають на самоті. Інсулінозалежним найважче зараз.



10:05 Як на окупованих територіях відбувається набір “добровольців” до армії “Л/ДНР”.



09:15 Втрати окупантів в Україні наближаються до 42 тисяч убитими.

08:30 У ніч на 5 серпня, російська армія накрила вогнем з “Градів” два райони Дніпропетровської обласної – Нікопольський та Криворізький.

08:10 Кадировці нашпигували КамАЗ 152мм боєприпасами, тротилом і запалювальною трубкою на 150 секунд, зробивши шахід-мобіль, щоб атакувати позиції ЗСУ. Однак у справу втрутилася протитанкова міна ТМ-62.



07:40 З порту Чорноморськ вийшло судно Rojen із українським зерном, повідомила Al Jazeera.

07:30 Координаційний центр у Стамбулі видав дозвіл на прохід через морський гуманітарний коридор трьох українських суден із кукурудзою, повідомляє ООН.

07:20 Ключове зі зведення Генштабу ЗСУ на ранок 5 серпня.

  • Ідуть танкові та стрілецькі бої в районі Сіверська.
  • На південь та схід від Бахмута йшли наступальні бої з боку супротивника в районах Соледара та самого Бахмута.
  • Наступ росіян у районі Авдіївки, бої продовжуються.

07:10 В одному із районів Миколаєва лунають вибухи, повідомив міський голова Олександр Сенкевич. Він закликав городян не підходити до вікон.

06:50 ЗСУ провели серію контратак між Ізюмом та Слов’янськом. Відбили позиції у низці населених пунктів, повідомляє американський Інститут вивчення війни. Водночас сили РФ продовжують наземні атаки на північний схід та південь від Бахмута та вийшли до траси E40.

Ворог намагається наступати на Піски і веде наземну атаку на південний захід від Донецька.

Крім того, окупанти перекидають техніку та особовий склад на північний схід Херсонщини та на захід Запорізької області.

06:30 Військові РФ знову обстріляли Нікополь Дніпропетровської області. У Telegram-каналах повідомлялося, що окупанти застосували фосфорні боєприпаси, проте пізніше з’ясувалося, що це освітлювальні снаряди. У Нікополі було оголошено повітряну тривогу



06:17 На Запоріжжі приблизно о 01:39 оголосили повітряну тривогу. Після цього у регіоні пролунали вибухи. Жителі області повідомляли, що чули звуки чотирьох потужних прильотів. Однак у соцмережах з’являлися думки про те, що це можуть бути звуки ППО.


Майже на всій території України вночі оголошували сигнал повітряної тривоги:

06:05 У Харкові окупанти обстріляли район Павлового Поля, де немає військової інфраструктури. Постраждали житлові будинки, навчальні заклади, рятувальники знаходять боєголовки, що не розірвалися. У багатьох квартирах вибито вікна. Є інформація про осколкові прильоти до квартир городян.
Карти зони бойових дій в Україні до початку доби 5 серпня виглядають наступним чином:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *