Конфлікт із Косово та Сербією – дипломат пояснив роль Росії

Москві вигідно розпалити вогонь на Балканах, щоб зосередити там увагу НАТО, ЄС і США, відволікаючи від війни в Україні. Крім того, цей конфлікт додає очок РФ як державі, здатній на щось впливати.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів дипломат, посол України у Хорватії, Боснії та Герцеговині у 2010-2017 роках Олександр Левченко.

“Росія тестує ситуацію. Торік вона розпочала у Косові, не вийшло. Потім вона спробувала це в Республіці Сербській у Боснії та Герцеговині, потім трохи у Чорногорії намагалася розхитати ситуацію. Росія по всьому периметру Західних Балкан – це країни колишньої Югославії мінус Словенія, плюс Албанія – намагалася розхитувати ситуацію для того, щоб створити ще один прецедент, де потрібно втручання європейців, щоб зосередити увагу НАТО, ЄС, США як головного міжнародного гравця, відповідно Україні приділялося менше уваги”, – пояснив Левченко.

За його словами, провокація фінансувалася, зокрема й РФ. Також дипломат наголосив на зацікавленості кількох сторін у розхитуванні ситуації.

“Хтось же спеціально пішов в останній день, одягнув ці футболки. Хтось ці футболки відштампував, сказав, як поводитись тощо. Абсолютно не виключено, що все це робилося за російські гроші, тому що це на користь Кремля, на користь нинішньої політики Москви – щоб було в Європі більше конфліктів”, – розповів посол.

Він висловив жаль, що Росія отримує якісь нові очки як держава, яка може на щось впливати через ситуацію на Західних Балканах.

“Ситуація не є новою, але треба розуміти, що європейці продовжать її контролювати. Вони контролюють це у Боснії та Герцеговині, вони це контролюють і у Косові. У Чорногорії росіянам діяти набагато важче, тому що Чорногорія є членом НАТО. Раніше намагалися задіяти й Північну Македонію, але їм зараз набагато важче, бо це також країна-член НАТО”, – зазначив Левченко.

Дипломат упевнений, що ситуацію на Балканах намагатимуться качати ще неодноразово.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Росія розхитуватиме Балкани, іскра не лише у Косові – дипломат

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *