Баканова могли звільнити через справу проти Фукса, пов’язаного з Єрмаком

Реальною причиною звільнення голови СБУ Івана Баканова могли стати обшуки в офісі афілійованої з Павлом Фуксом компанії “Інвестохіллз Веста” 14 липня, і Баканова зняли, щоби він не встиг оприлюднити “знахідки”.

Про це у колонці для Цензор.net написав політичний експерт Олексій Голобуцький.

За його даними, вилучені слідчими матеріали могли містити докази зв’язків Фукса з апаратом президента Росії та фінансування ним голови ОП Андрія Єрмака. Ці факти голова Баканов начебто планував оприлюднити в понеділок 18 липня, тобто на наступний день після свого раптового звільнення.

Бізнесмен Павло Фукс — громадянин Росії, має спільний бізнес з сім’єю Андрія Портнова в РФ, про що весною цього року повідомляли журналісти “Схем”. Один з його бізнесів в Україні — фонд “Інвестохіллз Веста”, що скуповує проблемні активи. На компанію скаржилися іноземні інвестори, звинувачуючи її в користування послугами чорних нотаріусів та рейдерському захопленні бізнесів. В 2021 році СБУ ініціювала кримінальне провадження проти групи компаній “Інвестохіллз”, до якої входить і фуксівська “Інвестохіллз Веста”.

В публічній площині інтереси Фукса та Єрмака перетиналися в рамках проєкту меморіалу в Бабиному Ярі. Керує проектом Роза Тапанова. З 2004 по 2019 вона працювала в фірмах, пов’язаних з Єрмаком.

“Зі зростанням впливу Єрмака зростали й посади Тапанової: окрім управління Національним заповідником “Бабин Яр”, з квітня 2021 вона призначена членом Наглядової ради АО “Ощадбанк”. В той же час, в 2020 році Тапанова згадується в угодах з Павлом Фуксом та представляє в судах вже згадану фінансову компанію “Інвестохіллз Веста”, пов’язану з ним”, – пише Олексій Голобуцький.

Зв’язки Єрмака з Фуксом, точніше ризик їхнього оприлюднення СБУ, могли стати істинною причиною звільнення Баканова, а не “боротьба з російською агентурою” в правоохоронних органах, як це подають це в ОПУ.

“Незалежний від Єрмака Баканов цілком міг планувати оприлюднення цих доказів. Це і могло стати реальною причиною блискавичної відставки друга дитинства президента: з метою недопущення викриття справжньої російської агентури у вищих ешелонах. Якщо так, то все вдалося: адже тепер весь контроль правоохоронної вертикалі остаточно замкнувся на Андрії Єрмаку”, — пише Олексій Голобуцький.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *