Віктор Орбан та Росія – як Угорщина стає сателітом Кремля

Глава угорського уряду Віктор Орбан в останні дні практично без зупинки генерує скандальні заяви щодо кремлівського вторгнення в Україну, умов завершення війни та перспектив Європи, яка нібито страждає від “змішування рас”. Віктор Орбан, якому і раніше дорікали у лояльності до Кремля та особисто диктатора Путіна, наполягає, що санкції проти РФ нібито не спрацювали, тому Заходу потрібна нова стратегія завершення війни, що включає мирні переговори між РФ і США. Інакше, як наполягає Віктор Орбан, на Євросоюз очікують соціально-економічні та політичні катаклізми. Чому глава уряду Угорщини остаточно перетворився на путінського “адвоката диявола”, читайте у матеріалі “Апострофа”.

Угорський прем’єр виступив із черговою порцією гучних заяв на форумі у місті Беїле-Тушнад у Румунії, де компактно проживають угорці. Віктор Орбан та його політична сила давно спекулюють на історичних травмах свого народу. Після розпаду Австро-Угорської імперії багато угорців стали громадянами інших держав, що межують з Угорщиною – України, Словаччини та Румунії.

Такі погляди Орбана ріднять його з Володимиром Путіним, який назвав росіян “розділеним народом”. Аналогічне формулювання щодо німців любив використовувати Адольф Гітлер. До речі, Віктор Орбан сам не проти взяти приклад із нацистів, але про це буде сказано нижче.

Ретранслятор російської пропаганди

Основною заявою на форумі у Румунії стали слова Орбана про те, що Київ нібито не зможе перемогти у протистоянні з Кремлем.

“Просто тому, що російська армія має асиметричну перевагу”, – процитувало угорського прем’єра агентство Reuters. Замість проведення переговорів між Києвом та Москвою, для організації яких, на думку Орбана немає жодних шансів, слід організувати переговори між Кремлем та Вашингтоном.

“Оскільки Росія хоче гарантій безпеки, цю війну можна закінчити лише мирними переговорами між Росією та Америкою”, – заявив Віктор Орбан, нагадавши про кремлівські забаганки, озвучені Путіним ще до відкритого вторгнення.

На перший погляд, така відверта гра на кремлівському полі могла бути пов’язана з початком нового раунду переговорів влади Угорщини з “Газпромом” про постачання газу, але це лише частина проблеми.

“Віктор Орбан цього разу пішов далі за “економічний прагматизм” (залежність Будапешта від російського газу та нафти – “Апостроф”), повторивши відомі тези кремлівської пропаганди: санкції нібито “не працюють”, постачання зброї в Україні “заважають” мирному процесу, потрібен договір між РФ і США, які один з одним не воюють. Звичайно, західні озброєння “заважають” Україні здатися Кремлю, завершивши війну на умовах Путіна. Такі висловлювання остаточно перетворюють угорського прем’єра на такого собі “троянського коня” в середині ЄС”, – говорить “Апострофу” політичний експерт, голова Центру сприяння реформам Георгій Чижов.

Орбана цього разу так “понесло”, тому що йому, з одного боку, треба було продемонструвати “конструктивність” в очах Кремля, а з іншого – в алегоричній формі висловити своє невдоволення перед керівництвом ЄС.

“Єврокомісія зажадала від Будапешта протягом місяця вирішити проблеми з верховенством права (через системну “тендерну корупцію” – “Апостроф”), пригрозивши заморозити програму фінансування на 2021-2027 роки. Для Орбана стало своєрідною “традицією” на кожну претензію з боку Брюсселя відповідатимуть гучними заявами щодо України чи демонстративними реверансами у бік Кремля”, – каже “Апострофу” керівник Інституту світової політики Євген Магда.

Орбан та кремлівські страхи

Уряд Угорщини у певному сенсі намагається сидіти на двох стільцях. Спочатку Будапешт відмовив іншим країнам НАТО у транзиті військових вантажів та озброєнь для України своєю територією. Декілька днів тому заступник міністра закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр заявив, що його уряд готовий відкрити свою територію для військової допомоги Києву.

Віктор Орбан своїми відверто прокремлівськими інтенціями щодо війни та санкцій фактично дезавуював слова підлеглих.

“Щодо ефективності санкцій дискусії тривають і на Заході. Так, санкції не дають негайного ефекту, але вони поступово послаблюють Росію. Путін, навпаки, прагне переконати Європу в “безглуздості” санкцій, і Орбан йому в цьому допомагає”, – каже “Апострофу” голова Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко.

Є версія, що Віктор Орбана, за своєю природою вкрай розважливий політик, вловив похмурі настрої російського керівництва.

“Який може бути договір між Росією та США, якщо між ними немає війни? Такі конструкції Орбана абсолютно нежиттєздатні, але тут важливо інше. Якщо Віктор Орбан виступає з такими заявами, то у Кремля з його “спецоперацією” справи йдуть не так, як хочеться Путіну”, – каже Апострофу” голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Кремлівський “ріббентроп” Сергій Лавров заявив, що нібито через постачання в Україну західної зброї Москва має намір розширити “географічні рамки” так званої спецоперації. За його словами, тепер Кремль претендує не лише на ОРДЛО, а й на Херсонську та Запорізьку області, де окупанти потерпають під ударами систем HIMARS.

“Судячи з заяв Лаврова, позиція росіян на окупованих територіях південного сходу нашої країни залишається хиткою. У Москві, у тому числі на тлі поставок західних озброєнь, розуміють: або вони зараз якось “закріплять” за собою результат, або доведеться йти із захоплених” територій. Нещодавні заяви Віктора Орбана щодо нашої країни та “переговорів” росіян з американцями можуть бути відлуннями кремлівських побоювань”, – пояснив Віталій Бала.

Поборник “расової чистоти”

Віктор Орбан, прагнучи ще більше сподобатися Володимиру Путіну, остаточно втратив контроль. Виступаючи на вказаному форумі, він торкнувся настільки улюбленого європейськими правими міграційного питання. Але тільки цього разу його слова звучали із відверто нацистськими підтекстами.

“Ми (угорці – “Апостроф”) – не змішана раса… І ми не хочемо ставати змішаною расою”, – сказав Віктр Орбан, заявивши, що деякі “вони” хочуть “змінити нас, щоб ми були схожі на них”.

Слова Орбана викликали гнівну реакцію як з боку угорської опозиції, так і міністерства закордонних справ Румунії, на території якої він закликав до миру з Кремлем.

“У расистських заявах Орбана немає нічого дивного. Він відкрито висловлює свої ідеологічні погляди. Виклик для керівництва ЄС полягає в тому, що він створює проблеми в середині ЄС. Угорський прем’єр виступає в ролі “адвоката диявола” (у цій ситуації Путіна), і, будучи європейським лідером, є носієм антиєвропейських цінностей. Так, Орбан може бути хитрим і гнучким (він погодився на санкції проти РФ), але його позиція щодо “змішення рас” суперечить європейському світогляду. Або керівники Євросоюзу знайдуть інструменти впливу на Орбана, або рано чи пізно між Брюсселем та Будапештом розгориться системний конфлікт із наслідками для самого Євросоюзу”, – каже Володимир Фесенко.

Як відзначають спостерігачі, сумно і смішно спостерігати, як Віктор Орбан, який розпочинав політичну кар’єру як демократ і лідер студентських протестів у тоді ще соціалістичній Угорщині, до фіналу своєї політичної кар’єри став поборником авторитаризму, кремлівським сателітом та ультраправим “консерватором”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *