Харківські угоди – Грищенка та Лавриновича підозрюють у держзраді

Ексміністру закордонних справ України Костянтину Грищенку та ексміністру юстиції Олександру Лавриновичу у рамках справи про Харківські угоди повідомили про підозру у державній зраді.

Про такі дії Офісу генерального прокурора повідомляє його пресслужба.

За версією слідства, у квітні 2010 року вищевказані особи попередньою змовою з експрезидентом та прем’єром, діючи на шкоду державному суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці країни, попри закон “Про міжнародні договори України”, без фактичного розгляду проєкту Угоди між Україною та РФ щодо перебування російського Чорноморського флоту в Криму – без зауважень погодили угоду. Вона на 25 років продовжувала термін перебування Чорноморського флоту РФ в Україні.

“Це створило сприятливі умови для подальшого переоснащення та модернізації озброєння Чорноморського флоту Російської Федерації, а також його збільшення на території АР Крим та Севастополя замість виведення з України”, – кажуть в Офісі.

Відкрито справу за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК. Досудове розслідування здійснює Держбюро розслідувань.

У ДБР додають, що дані міністри брали участь у підготовці проєкту угоди. Йдеться про урядове розпорядження про її схвалення та проєкт закону про ратифікацію угоди.

Також організували узгодження керівниками центральних органів виконавчої влади та правоохоронних органів для створення ілюзії законності процедури.

Оскільки фігуранти справи перебувають за межами України, підозри – заочні.

Раніше “Апостроф” повідомляв, що президент Зеленський призначив нового генпрокурора. Він буде виконувати обов’язки після звільнення Ірини Венедіктової.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *