Волонтери звинуватили 1xBet у зливі даних українців у ФСБ

Російський букмекер 1xBet, що під час війни 30 березня отримав ліцензію на провадження букмекерської діяльності в Україні, працює в Росії під прикриттям ФСБ та міг отримати ліцензію в Україні “задля збору персональних даних українців з подальшим вербуванням їх ФСБ”.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на розслідування InformNapalm.

Журналісти стверджують, що попри офіційну заборону на роботу в РФ, оператор азартних ігор 1xBet успішно там працює. Це підтверджується тим, що платежі даного букмекера проводять російські банки та платіжні системи – такі як “Сбербанк Росії”, “Тінькофф”, Qiwi, “МТС-деньги” та інші.

Крім того, в РФ офіційно працює бренд азартних ігор “1хСтавка”, який нібито не пов’язаний з 1xBet. Але дослідження, яке провели волонтери групи BraveUkraine, доводить, що 1хBet та “1xСтавка” – одна й та сама контора.

“У ході дослідження волонтери провели порівняння дизайну, технологічного стеку веб-сайтів, бекенду та мобільних додатків (Android, iOS). Одразу кидається в очі візуальна подібність сайтів. Не тільки логотипів, а й головної сторінки, контенту та різних форм для користувачів. Та, окрім цього, у ресурсів повністю збігаються набори бібліотек та API-сервіси. В мобільних додатках двох платформ на Android повністю збігається понад 10 тисяч файлів та набір використаних бібліотек в APK-файлах. Додатки в iOS – візуально майже повністю ідентичні. Та ще й з однаковими фреймворками та бібліотеками”, – йдеться в розслідуванні.

Виходячи з цього, автори публікації дійшли висновку, що безперешкодно працювати на російському ринку без зв’язків з силовими відомствами неможливо, а “за лояльність ФСБ треба чимось відплачувати”. А враховуючи те, що за українським законом оператори азартних ігор, що отримали ліцензію, мають “забезпечувати ідентифікацію гравців та відвідувачів під час провадження діяльності в мережі Інтернет” за допомогою запиту у гравців їх документів та персональних даних, 1хBet, отримавши ліцензію в Україні, під час військової агресії РФ проти України, “може використовувати дані українців і передавати їх російським спецслужбам”.

“Російський букмекерський оператор намагається працювати в Україні вже багато років і має велику зацікавленість в українському ринку. На жаль, справа тут може бути зовсім не в грошах. Є велика ймовірність, що 1XBet більш ніж гроші, жадає отримати особисті дані українців та прямий доступ до гравців. Азартні ігри – це ризик. Люди програють гроші. Часто – великі гроші. Маючи базу даних людей з великими фінансовими проблемами, дуже легко завербувати агентів на місцях та використовувати їх для потреб ГУ ГШ ЗС РФ (ГРУ) та ФСБ”, – зазначають в InformNapalm.

Лобістом отримання 1xBet ліцензії в України журналісти називали Бориса Баума, який курує гральний бізнес в Україні і пов’язаний з російським бізнесом та заступником голови Державної Думи РФ та спецпредставником Путіна Олександром Бабаковим.

Після скандалу, що виник після рішення КРАІЛ видати ліцензію російському букмекеру, Борис Баум публічно почав захищати 1xBet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *