Відставки глав СБУ та ОДП можуть відновити резонансне розслідування щодо Milton Group

Розслідування справи “щодо фінансової піраміди Milton Group, яку ще два роки тому звинуватили в шахрайстві на мільйони доларів”, може зрушити з мертвої точки. Це пов’язано із відставками голови СБУ Івана Баканова та генерального прокурора Ірини Венедиктової, які підтримав парламент.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на статтю “Обозревателя“.

Як відомо, у березні 2020 шведська газета Dagens Nyheter опублікувала розслідування, присвячене “фінансовій піраміді Milton Group, що базувалася в Києві”. Офіційно компанія займається брокерським та IT-бізнесом.

“Насправді ж це “фабрика шахрайства”, яка обманним шляхом лише за 2019 рік виманила у пенсіонерів у Європі понад 65 млн євро”, – пише видання.

Глава МЗС Швеції Анн Лінде під час візиту до Києва закликала владу України розслідувати діяльність “брокерів”, чий офіс розміщувався на верхніх поверхах столичного ТЦ Mandarin Plaza. Крім того, поліція Швеції звернулася до Європолу для проведення міжнародного розслідування.

Відомо, що ТОВ “Мілтон груп” було засновано у 2016 році. Генеральним директором Milton Group на момент розслідування був Джейкоб Кесельман. Єдиний офіційний бенефіціар Milton Group, за даними журналістів, грузин Іраклі Дадівадзе.

“Реальним власником компанії називають ізраїльтянина грузинського походження Давида Тодуа. Українські правоохоронні органи зацікавилися діяльністю Milton Group у травні 2018 року. Тоді ж в офісі компанії було проведено обшуки. Втім, до відкриття кримінальної справи ситуація так і не дійшла”, – зазначають журналісти.

У березні 2020 року, після публікації розслідування про Milton Group, журналісти звернулися за коментарями до СБУ та Нацполіції. І там і там заявили, що діяльність компанії не розслідують.

Зараз компанія, як і раніше, має штаб-квартиру в Києві. У червні стало відомо, що приміщення, які орендує компанія, фігурують у розслідуванні ДБР щодо використання росіянами криптовалютних бірж для обходу санкцій.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *