Санкції проти Росії – Путін вимагає пом’якшити в обмін на деблокаду зерна з України

19 липня президент Росії Володимир Путін відвідав Іран і зустрівся зі своїм іранським та турецьким колегами Ебрахімом Раїсі та Реджепом Тайіпом Ердоганом. У ході переговорів глава Кремля заявив, що для розблокування експорту українського зерна Захід має скоротити санкції проти РФ, запроваджені у відповідь на вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Російська служба ВВС.

Але спочатку ми ставили питання таким чином, що це має бути запакетовано, а саме: ми сприятимемо вивезенню українського зерна, але виходимо з того, що всі обмеження, пов’язані з можливими поставками на експорт російського зерна, будуть зняті“, – зажадав Путін.

Минулого тижня стало відомо, що США дозволяють транзакції з Росією, пов’язані з добривами, продовольством, посівними матеріалами, ліками та медобладнанням. Це рішення Путін згадав у Тегерані.

Як ви знаєте, скажімо, обмеження, пов’язані з поставками на світовий ринок російських добрив, американцями фактично знято. Сподіваюся, що те саме, якщо вони щиро хочуть покращити ситуацію на світових ринках, станеться і з поставками на експорт російського зерна“, – сказав він після переговорів.

Як стверджує Путін, західні країни нібито взяли на себе зобов’язання “все це запакетувати”, і “ніхто не заперечував досі, зокрема й наші американські партнери”.

Водночас Вашингтон, коментуючи візит Путіна до Тегерану, висловився вкрай скептично. За словами координатора ради нацбезпеки Білого дому Джона Кірбі, цей візит демонструє, наскільки Москва ізольована.

Як повідомляв “Апостроф”, 13 липня, у турецькому Стамбулі пройшли переговори щодо забезпечення морських коридорів для експорту українського зерна за участю делегацій України, Росії, Туреччини та ООН.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *