NASAMS – скільки систем ППО отримає Україна та в чому її особливість

Україна укріпить свою систему протиповітряної оборони за рахунок двух батарей зенітно-ракетного комплексу NASAMS.

Цю інформацію підтвердив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За його словами, західні союзники пообіцяли передати Україні дві батареї сучасних ЗРК NASAMS, але процес відправки озброєння буде тривалим.

“Нам не дві штуки пообіцяли, а дві батареї. Ми розуміємо, що таке високотехнологічне озброєння мають не багато країн світу і стоять за ним у черзі”, – продовжив речник командування ПС ЗСУ та нагадав, що кількість ЗРК, які призначені для України, не розголошується.

Як зазначив Ігнат, тривалим також буде процес надання ракет класу “повітря-повітря” IRIS-T, які також зможуть модернізувати систему ППО. У складі батарей, які отримає Україна, будуть не лише пускові установки, а й певні машини для зарядки, виявлення цілей і обслуговування ЗРК.

ЗРК NASAMS – розробка норвезької технологічної групи Kongsberg та американської компанії Raytheon. Зенітно-ракетний комплекс здатний збивати цілі на короткій та середній дистанції – у радіусі до 25-40 км залежно від модернізації.

До складу комплексу входять пускові установки, радіолокаційні станції (РЛС) Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel. Батарея ЗРК NASAMS другого покоління складається з 12 пускових установок, кожна з яких має на озброєнні шість ракет AIM-120 AMRAAM, восьми радарів, одного центру керування вогнем, однієї машини з електронно-оптичною камерою та одного автомобіля Tactical Control Cell.

Батарея ЗРК NASAMS третього покоління складається з шести мобільних пускових установок ракет малої дальності IRIS-T SLS, встановлених на гусеничних машинах, а також триколісної високомобільної пускової установки.

Наразі точна інформація щодо того, які саме батареї комплексу передадуть Україні, відсутня. Не виключено, що це може бути останнє покоління, яке наразі ще перебуває у процесі виробництва.

Голова Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках Микола Маломуж в ефірі Апостроф TV запевняв, що ЗРК NASAMS є сучасним озброєнням, але подібні комплекси не зможуть модернізувати українську ППО. За словами генерала, для надійного населених пунктів від російських ракет необхідно створювати комплексну систему протиповітряної оборони.

“Це і британські системи, норвезькі, американські, німецькі, які є дуже потужними. Вони діють навіть краще за “Залізний купол”, бо дістають на далекій відстані. Наприклад, “Залізний купол” тільки до 70 км фіксує прильоти або пуски, а ті всі системи – прямо з моменту старту”, – підкреслив Маломуж і додав, що для повноційного захисту країни необхідно мати на озброєнні 30-35 систем ППО.

Раніше ми розповідали, що США офіційно схвалили постачання систем NASAMS для ЗСУ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *