Путін планує тиснути на українську владу через лобістів у США

Стратегічні наміри путінського режиму лишаються незмінними: знищення суверенітету України, повалення влади, заміна її на проросійську, захоплення нових територій, а не лише Донбасу й південних областей. Проте катастрофічний для російського суспільства та економіки перебіг бойових дій вносить корективи в плани російського керівництва та змушує до непублічних перемовин зі США та НАТО. Джерела, наближені до центрів прийняття рішень у рф, повідомляють, що напередодні Мадридського Саміту НАТО російські дипломати отримали завдання досягти певного узгодження позицій з Альянсом.

Як пише політичний аналітик Олександр Кочетков, росія готова піти на часткове виведення військ з окупованих територій України, окрім Криму, в обмін на зміну політичного керівництва в Києві.

Про це, за його даними, було наголошено під час розмови 26 червня між головою Служби зовнішньої розвідки рф сергієм наришкіним та директором Національної розвідки США Евріл Хейнс. Проте США відкинули пропозиції, які передбачали зміну політичного керівництва України. З різних джерел надходять підтвердження що у Вашингтоні російські пропозиції відкинули, попри ескалацію на фронті на сході України. І хоча ЗСУ відступили з Сєвєродонецька та Лисичанська, водночас по всій лінії фронту почалися влучання по складах боєприпасів та командних пунктах окупантів.

Отримавши таку відповідь, путін 7 липня робить заяву “ми ще не починали по-справжньому”. Після цього росія активно сприяє розкрутці скандалу навколо заявив Вікторії Спартц, щоб, використовуючи політичне протистояння в США, завдати репутаційних втрат Україні. Також низка публікацій в західних ЗМІ, включно Financial Times, мала на меті продемонструвати Вашингтону, що росія може впливати на внутрішньоамериканський порядок денний. Паралельно продовжується демонстрація готовності до поступок, як в перемовинах по зерну, так і щодо зменшення інтенсивності бойових дій.

Олександр Кочетков прогнозує, що “рф має намір до серпня-вересня 2022 повністю захопити Донбас та запропонувати Україні мир на своїх умовах. Такі терміни пов’язані з наміром провести 11 вересня референдум про входження Херсонської області та так званих “днр” і “лнр” до складу рф… Якщо Україна і Захід відмовляться змінювати владу в Україні, а спроби фізичного усунення Володимира Зеленського знову зазнають невдачі, росія готова шляхом мобілізації всіх людських і матеріальних ресурсів (в тому числі й країн ОДКБ) захопити якомога більшу територію України, паралельно розраховуючи на більшу поступливість європейців через наближення зими та потребу в російських енергоресурсах”.

Також в цих планах враховується фактор американських виборів та наявність “друзів путіна” в обох таборах американського політикуму і використання американського фактору в тиску на Україну.

Остаточну стратегію подальших дій путін визначатиме після завершення липнево-серпневої кампанії на території Донецької й Луганської областей та півдні України. Також буде активним переговорний трек, як альтернатива картинки “кривавої бані”, яку путін сподівається створити. Але оскільки сценарій перемовин з рф на їх умовах для заходу й України є неприйнятним, найбільш ймовірною є ескалація найближчим часом та повне виснаження ресурсів на ведення активних бойових дій рф максимум до кінця поточного року.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *