В Конгресі натякають на необхідність звільнення Татарова

Конгресвумен з США Вікторія Спартц опублікувала листа, адресованого Джо Байдену з проханням надати пояснення чи безпечні переговори із главою Офісу президента України Андрієм Єрмаком. Заява конгресвумен розійшлася українськими ЗМІ, мовляв, Спартц виступає проти Єрмака та хоче його звільнення. Однак лист Спартц може бути направлений не стільки на Єрмака, як на його заступника Олега Татарова.

Про це пише “Інформатор“.

Так, після засекреченої частини листа конгресвумен згадує про Олега Татарова: “Він затримує призначення незалежного антикорупційного прокурора понад рік, через що Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро не функціонують”.

З нею погоджується і керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

“З усіх звинувачень конгресвумен найтвердішими є: заблоковані конкурси в САП і НАБУ, а також Татаров. Ці, наголошу, реальні зальоти влади по САП/НАБУ і Татарову вже не вперше підривають довіру до української влади”, – написав він у телеграм-каналі.

За Олегом Татаровим ще з часів Януковича тягнеться шлейф скандалів. Як повідомляла програма “Схеми”, у розпал Революції гідності Татаров отримав звання “Заслужений юрист України” від Януковича за особистим поданням тодішнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка – “за впровадження в життя рішень президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів, спрямовуючи зусилля підлеглих працівників на посилення боротьби зі злочинністю та зміцнення правопорядку в державі”. На момент нагородження Татаров обіймав посаду заступника керівника Головного слідчого управління МВС і регулярно коментував події на Майдані, розповсюджуючи звинувачення на адресу активістів.

Під час війни Татаров нібито продовжував “керувати” правоохоронною системою і намагався розблокувати заморожені в Україні рахунки компанії, яка належить російському олігарху Дерипасці, – заявляли в ЦПК. Шабунін реєстрував петицію на сайті Президента щодо звільнення Татарова з посади заступника голови ОП, яка набрала потрібну кількість голосів (більш ніж 25 тисяч). Однак звільнення не відбулося.

Наприкінці 2020 року стало відомо, що НАБУ розслідує справу відносно Татарова щодо його можливої причетності до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася. Пізніше суд передав справу до Держбюро розслідувань, хоча це рішення, за словами відомства суперечило закону. Татарову було підписано підозру, яку так і не вручили. Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання Офісу генпрокурора і не став обирати запобіжний захід Татарову.

Раніше Татаров висловлювався проти НАБУ та критикував діяльність органу, при цьому незалежне функціонування бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури є однією з рекомендацій США та послів країн G7 до української влади.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *