Допомога США Україні зброєю – Байден їде у турне на Близький Схід

Американський президент Джо Байден наступного тижня відвідає країни Близького Сходу, де обговорить з їхніми лідерами постачання радянського озброєння Україні.

Про це пише The New York Times.

Вашингтон закликав інші країни надати Києву запаси озброєння радянського виробництва, з яким українські військові більш знайомі. Це питання порушуватиметься насамперед у поїздці до країн Близького Сходу, оскільки вони мають зброю часів СРСР.

“Є великий запас, але явно відчувається, що наступні шість місяців будуть дійсно критичними. У наступні півроку ми виявимо, що одна або обидві сторони надто втомилися і шукатимуть вихід”, – заявив президент Чикагської ради з глобальних питань, експосол США НАТО Іво Даалдер.

NYT, посилаючись на офіційних осіб, повідомляє, що США важко зберегти нинішні темпи підтримки України, оскільки зростає втома від війни по обидва боки Атлантики. Водночас Байден не хоче, щоб на українського лідера Володимира Зеленського чинився тиск для переговорів із країною-агресором – РФ.

Також, за даними американського видання, президент Штатів намагається переконати Бразилію, Китай, Індію та інші країни, які не приєдналися до кампанії з ізоляції РФ, у тому, що Вашингтон та Київ відкриті до переговорів, але без поступок українських територій, які тимчасово окупувала країна-агресор.

Як зазначає NYT, за деякими оцінками, військові постачання в Україну триватимуть щонайменше до другого кварталу 2023 року. Наразі вирішується, як довго будуть постачання озброєння та боєприпасів без шкоди для США.

Нагадаємо, 9 липня державний секретар США Ентоні Блінкен за підсумками міністерської зустрічі “Великої двадцятки” заявив про надання Україні 360 млн доларів гуманітарної допомоги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *