Закон про виїзд військовозобов’язаних – кому загрожує тюремний термін

Українські депутати доопрацьовують проєкт закону, який у разі ухвалення змусить військовозобов’язаних громадян терміново повернутися із-за кордону в Україну.

Про це розповів військовий експерт Олег Жданов, пише видання “Сегодня”.

За його словами, парламентарі, швидше за все, тепер обговорюватимуть кримінальну відповідальність для тих, хто не повернеться під час мобілізації, а саме – терміни покарання. Однак, коли саме можуть ухвалити дану ініціативу – невідомо.

“Суть документа залишиться – неповернення в Україну загрожує кримінальною відповідальністю. Сказати, коли його буде ухвалено – складно. Фактично така норма існує в “Законі про оборону”. Там сказано, що якщо оголошується загальна мобілізація, то обов’язок громадянина – з’явитися у військкомат і оновити свої дані. Щоб з’явитися у військкомат, то, відповідно, потрібно бути на території України.І вже військкомат вирішує – призивати громадянина або чекати виклику. Подивимося, що в парламенті хочуть виправити. У проєкті закону вказана кримінальну відповідальність. Що вони напишуть зараз – сказати складно”, – зауважує він.

У першому варіанті законопроєкту, який зареєстрували у Раді у квітні цього року, була вказана міра покарання 5-10 років ув’язнення для тих, хто під час воєнного стану не повернувся в Україну упродовж 15 днів. Наразі закон не ухвалено.

Видання наводить дані Держприкордонслужби, які свідчать, що нині пасажиропотік на в’їзд перевищує потік на виїзд. Так, в один із днів залишили Україну 36 тисяч осіб, а повернулися в країну – 37 тисяч.

Нагадаємо, що в Україні виник скандал щодо переміщення областями країни військовозобов’язаних: президент доручив Генштабу ЗСУ скасувати нову вимогу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *