Відновлення України – головні тези заяв на конференції у Швейцарії

У понеділок, 4 липня, у швейцарському Лугано розпочалася конференція щодо відновлення України після російського вторгнення, на якій міністр закордонних справ Великобританії заговорила про новий план Маршалла для України.

“Апостроф” зібрав головні тези спікерів на конференції.

Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський відкрив захід онлайн. Він зазначив, що зруйновано понад три тисячі шкіл, дитсадів, інститутів. Знищено близько восьми сотень медичних закладів. При цьому 12 млн українців були змушені покинути свої будинки, більшій частині з них уже нікуди повертатися.

“Проект відновлення – це завдання цивілізованого світу. Це означає інвестиції, новий рівень безпеки так, щоб жити поряд із Росією”, – сказав Зеленський.

Він назвав основні засади відновлення, серед яких: безпека, технологічність, дотримання екологічних стандартів, застосування зелених технологій, реалізація принципів безбар’єрності, спрямованість на інтереси громад, максимальна прозорість та вкорінення проекту відновлення у реальному економічному житті України, щоб створити нові робочі місця та нові виробництва в Україні.

“Рух до набуття повноправного членства (в ЄС – ред.) передбачає реформи, а й відновлення України передбачає реформи. Маємо ще посилити наші інституції, оновлювати стандарти життя. Наша мета в тому, щоб Україна стала не лише найвільнішою країною в Європі, найбільш зручною для життя та бізнесу, але і щоб ми швидше за всіх, хто рухався до Європейського Союзу, виконали політичну частину роботи. Ми можемо це зробити”, – зазначив глава держави.

Денис Шмигаль

За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, відновлення має складатися із трьох етапів. Перший включає те, що на деокупованих територіях відбудовувати треба одразу. Другий – це повоєнне відновлення шкіл, лікарень та житла. Третій етап полягає у довгостроковій трансформації.

“Збитки інфраструктури – понад 100 млрд доларів… Під кожний об’єкт буде проект відновлення”, – сказав Шмигаль.

За словами глави уряду, на реалізацію плану відновлення потрібно 750 млрд доларів. Кошти пропонують брати із конфіскованих російських активів, також використовуючи гранти та благодійні внески.

“Вже зараз ми формуємо електронну карту України, де фіксуємо усі збитки, завдані війною. Ця карта постійно оновлюється, збитки постійно фіксуються та верифікуються одразу з кількох сторін”, – сказав Шмигаль і додав, що вже близько 250 тисяч заяв про зруйноване житло перебувають у базах.

Він заявив, що Швейцарія після перемоги України у війні інвестуватиме у реалізацію українських кліматичних проектів “зеленого” відновлення, про що підписано відповідну угоду. Йдеться про проекти у сфері електроенергетики, теплопостачання, промисловості, транспорту, будівництва, сільського господарства та відходів.

“В обмін на “зелені” інвестиції Швейцарія отримуватиме від України верифіковані результати щодо пом’якшення зміни клімату”, – пояснив глава уряду.

Елізабет Трасс

Міністр закордонних справ Великобританії Елізабет Трасс наголосила, що її держава та демократична світова спільнота підтримуватимуть Україну за всіх складнощів, хоч би чого це коштувало.

“Це буде новим планом Маршалла для України, і його повинні виконувати самі українці, а ми сприятимемо негайним інвестиціям та стимулюватимемо економічне зростання”, сказала вона.

Трасс виразила думку, що Спільна координаційна група з реконструкції має бути відкрита для всіх партнерів – країн та міжнародних організацій.

“Президенте Зеленський, ви продемонстрували, що Україна є бастіоном свободи та демократії, і наш обов’язок як ваших друзів та союзників, як представників вільного світу – зробити все для вашої підтримки”, – звернулася вона до президента України.

Трасс пообіцяла, що Лондон лідируватиме у підтримці відновлення України та зокрема Київського регіону.

Вона сказала, що Великобританія має намір “використовувати можливості та силу Лондона та Європейського банку з реконструкції та розвитку для того, щоб зробити Україну однією з основних світових локацій для інвестування у 2023 році”. Також активно вивчаються законодавчі можливості експропріації статків причетних до путінської агресії та використання їх для реконструкції.

“Україна має реальні можливості для того, щоб стати місцем для розвитку промисловості, сільського господарства, технологій, стати динамічною економікою”, – наголосила глава МЗС Великобританії.

Вона висловила впевненість, що попри всі страждання Україна вийде з цієї війни сильнішою і процвітаючою.

“Відновлення України після російської агресивної війни стане символом переваги миру та демократії над автократією і покаже Путіну, що його спроби зруйнувати Україну лише призвели до появи сильнішої та процвітаючої, більш об’єднаної нації”, – заявила Елізабет Трасс.

Урсула фон дер Ляйєн

“Реформи повинні йти пліч-о-пліч з інвестиціями. Масштаби руйнувань приголомшують. І витрати зростають з кожним днем цієї безглуздої війни. Це стосується і соціальних витрат… Україні доведеться відновлювати ділову довіру та залучати більше капіталу з-за кордону. Україні доведеться підвищувати рівень життя своїх громадян. І Україна просуватиметься шляхом до Європейського Союзу”, – заявила глава Євроради Урсула фон дер Ляйєн.

Матіас Корманн

На думку генерального секретаря Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) Матіаса Корманна, у процесі відновлення країни має бути продовжено децентралізацію України, яка дасть ефективне залучення регіонів, міст та громад.

Він також не залишив без уваги “зелений порядок денний”, зазначивши, що відновлення економіки відповідно до екологічних стандартів підвищить конкурентоспроможність України.

Раніше Володимир Зеленський розповів про своє бачення відновлення зруйнованої місцевості та наголосив на важливості проведення реформ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *