NASAMS – Україна отримає системи ППО та іншу допомогу

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет додаткової військової допомоги Україні на суму 820 мільйонів доларів, до якої входять дві системи протиповітряної оборони NASAMS та снаряди для реактивних систем залпового вогню HIMARS.

Про це йдеться у пресрелізі Пентагону.

Новий пакет включає санкціоновану президентом США Джо Байденом допомогу в галузі безпеки на суму до 50 млн доларів та 770 млн доларів із фондів Ініціативи сприяння безпеці України (USAI). Таким чином, загальний обсяг військової допомоги США для України від початку повномасштабного вторгнення РФ становить близько 6,9 мільярда доларів.

У новий 14-й пакет військової допомоги від США входять до 150 тисяч снарядів для гаубиць калібру 155 міліметрів, чотири додаткові контрбатарейні радари та дві передові системи ППО NASAMS.

“На відміну від президентського скорочення, USAI є органом, відповідно до якого США закуповують можливості у промисловості, а не постачають обладнання із запасів міністерства оборони США. Це оголошення є початком процесу укладання контрактів на надання додаткових можливостей ЗСУ”, – наголошується у пресрелізі.

У свою чергу, міністр оборони України Олексій Резніков подякував Байдену та американському колегові Ллойду Остіну за ще один значний крок на підтримку України.

“Це збільшує наші можливості щодо захисту землі та неба”, – повідомив він у Twitter.

Резніков також уточнив, що перемога України у війні проти країни-терориста забезпечить глобальну безпеку на довгі роки.

NASAMS – це норвезька зенітно-ракетна система з американським радаром. Вона випускає 72 ракети за 12 секунд і збиває літаки, гелікоптери, крилаті ракети типу “Іскандера” або “Точки-У”. NASAMS може вражати цілі на відстані 160 км. Ці ЗРК Штати використовують, щоб захищати стратегічно важливий повітряний простір Білого дому та Капітолію у столиці Вашингтоні.

Нагадаємо, 23 червня координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі анонсував пакет військової допомоги на суму 450 млн доларів, що включає чотири високомобільні артилерійські ракетні системи HIMARS, 18 тактичних транспортних засобів, 18 прибережних і річкових патрульних катерів, тисячі кулеметів, гранатометів, патронів, а також деяке інше обладнання та запасні частини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *