Війна в Україні – карта бойових дій та онлайн бойових дій 27 червня

Вже 124 добу триває повномасштабна війна Росії проти українського народу. ЗСУ знищили близько 35 тисяч окупантів, тисячі одиниць військової техніки, ще десятки тисяч людей залишилися каліками або потрапили на лікарняне ліжко. Однак агресор продовжує бити по мирних українських містах з артилерії, РСЗВ, завдає ракетно-бомбових ударів з використанням авіації та флоту.

“Апостроф” продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 26 червня


10:20 Поки Лукашенко та Путін загрожують країнам Балтії, Іспанія розмістила батарею ЗРК NASAMS у Латвії в рамках нарощування присутності НАТО у Східній Європі, про що повідомила прес-служба Національних ЗС Латвії.

10:05 На ринках Білорусі продають крадену мелітопольську черешню та херсонські помідори. Відповідні фотографії з’явилися у соціальних мережах. Так, томати з окупованого Херсона помітили на прилавках одного з ярмарків під Мінськом.

На щастя, навіть продавці викраденого товару розуміють, що Мелітополь – це Україна, що вони чесно і вказують на цінниках.

09:40 У The New York Times опублікували мапу обстрілів України за вихідні 25-26 червня. Вона показує місця прильотів та напрямки, з яких рашисти запускали по нас ракети. У тому числі з Білорусі.

09:05 ЗСУ “округлили” цифру знищених окупантів до 35 тисяч.

08:50 США вже цього тижня планують оголосити, що набули передової системи протиракетної оборони середньої та великої дальності для України (“земля – повітря”) NASAMS. Про це з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією, повідомляє CNN.

08:25 Окупанти в Лисичанську обстріляли автовокзал, Свято-Митрофанівський храм, храм Святої Великомучениці Варвари, одне із підприємств, приміщення прикордонного загону та одну з адмінбудівель. Вони намагаються блокувати місто з півдня, при цьому нищать все що є, куди може дістати їх артилерія та системи залпового вогню, повідомив глава Луганської ОДА Сергій Гайдай.

08:15 При обстеженні будівель в Лівобережному районі Маріуполя в будинку з влучанням авіабомби на перехресті пр. Перемоги та бул. Меотиди знайдено понад 100 тіл загиблих від бомбардування. Тіла досі під завалами. Вилучення і поховання окупанти не планують, пише радник міського голови Петро Андрющенко.

07:55 В акваторії Чорного моря окупанти утримують у готовності до нанесення ракетних ударів два носії високоточної зброї.

07:30 Російські окупанти планують відкрити у Херсоні відділення підсанкційного “Промсвязьбанка”, повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський. На його думку, нарощування темпів з видачі одноразової допомоги у розмірі 10 тисяч рублів ледь не всім охочим, говорить про продовження насильницької інтеграції Херсонщини до економічної системи РФ.

07:15 Поблизу Мар’їнки (під Донецьком) українські воїни знову придушили спробу ворога піти вперед у зародку.

06:50 Ось як виглядає карта зони бойових дій на ранок понеділка, 27 червня.

06:45 Американський Інститут вивчення війни визначив, що генерал-полковник Геннадій Жидко, нинішній директор Військово-політичного управління Росії, ймовірно, командує російськими військами в Україні. Жидко сидів поруч і радився з міністром оборони Росії Сергієм Шойгу під час інспекції російських сухопутних військ в Україні 26 червня, хоча табличка з ім’ям Жидка була помітно розмита Міністерством оборони Росії, і його позиція не була офіційно підтверджена, на відміну від командирів двох угруповань сил Росії в Україні, про які ISW повідомила 26 червня.

Сергій Шойгу (ліворуч) та Геннадій Жидко

06:30 Президент Володимир Зеленський звернувся до громадян Білорусі. “Вас втягують у війну. І навіть активніше, аніж це було у лютому та у весняні місяці. У Кремлі за вас уже все вирішили – ваші життя для них нічого не варті. Але ви не раби і не гарматне м’ясо. Ви не повинні вмирати. І ви в змозі не дати нікому вирішувати за вас, що на вас чекає далі” , – заявив глава української держави.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *