Вступ України до ЄС – що дає Україні статус кандидата

Україна офіційно отримала статус кандидата на членство в Європейському союзі, тому зараз нам потрібно посилити євроінтеграційні процеси. Таке по-справжньому історичне рішення має значне політичне та економічне значення, зокрема, це сигнал для Кремля – ЄС підтримує України, попри всі путінські погрози.

Про це розповідає “Апостроф”.

Зараз українці зробили перший офіційний крок на шляху до вступу в ЄС – нас далі очікує шлях євроінтеграції, який може бути складним та не гарантовано успішним. Також кандидатський статус не змінює торгово-економічних відносин між Україною та ЄС. Надалі на Україну ще чекає початок переговорів у Брюселі щодо повного вступу до ЄС, однак це окрема процедура, запуск якої вимагає схвалення всіх держав-членів ЄС.

Водночас складно переоцінити політичне та економічне значення набуття статусу кандидата в члени ЄС, його навіть можна розглядати як “вхідний квиток” до європейського майбутнього України. До того ж країни-кандидати стають більш цікавими для іноземних інвестицій та мають доступ до фінансової допомоги від ЄС.

Крім того, Європарламент цим рішенням продемонстрував Москві власну політичну позицію та намір взяти Україну в ЄС, попри повномашстабну російсько-українську війну та погрози з Кремля.

“Рішення саміту ЄС – потужний сигнал саме на підтримку України та європейських устремлінь нашої країни. У другу чергу це сигнал Кремлю, що Євросоюз та весь демократичний Захід не підуть ні на які кардинальні поступки Москві. Кремлю вкотре дали зрозуміти, що пострадянський простір не є сферою привілейованих інтересів РФ, а країни, які до нього входять, самі мають право обирати зовнішньополітичний курс”, – наголосив у розмові з “Апострофом” голова Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко.

Читайте більше в матеріалі “Апострофа”: “Кандидатський мінімум”: європейські перспективи України на тлі війни. Київ отримав від ЄС “зелене світло”, але дорога до постійного членства в Євросоюзі може зайняти роки. “Апостроф” розбирався, що дає нашій країні цей статус і що необхідно буде зробити для початку переговорів щодо повноцінного вступу до ЄС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *