єРобота – що це таке і хто може розраховувати на допомогу

В Україні запускають новий державний проєкт “єРобота”, покликаний підтримати новостворений бізнес. Програму грантової допомоги почав впроваджувати український уряд.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram.

За його словами, 21 червня Кабінет міністрів затвердив три програми грантового фінансування. Особливість програми, що оформити заяву на відповідний грант для бізнесу можна через інтернет.

“… ще три програми буде схвалено найближчим часом. Важливий акцент усіх цих програм – створення нових робочих місць та можливість онлайн оформлення заяви на отримання гранту”, – зазначив він.

Відповідно до першої програми, видаватимуть мікрогранти до 250 тисяч гривень на запуск нового бізнесу. На рік планують видати 20 тисяч. Для цього потрібно подати заявку через портал “Дія” чи відділення “Ощадбанку”, попередньо розробивши бізнес-план, його треба додати до заявки. За 10 робочих днів експерти “Ощадбанку” та Держцентру зайнятості оцінять проєкт на предмет відповідності критеріям – і грантові кошти будуть перераховані замовнику.

У рамках другої (аграрної) програми видаватимуть кошти на створення садів та теплиць. Діятиме часткова компенсація вартості створення теплиць – від 5 до 7 мільйонів гривень. за рік мають намір видати три тисячі грантів. На цю програму виділено 7 мільярдів гривень. Компенсація для першої тисячі учасників виглядатиме наступним чином: 70% вартості проєкту фінансуватиме держава, а 30% – підприємець.

Згідно з третьою (садівничою) програмою, частково компенсовуватимуть вартість садів. З бюджету надаватимуть від 300 до 400 тисяч гривень на один гектар садів. Тобто 70% від середньої вартості висадки. Обсяг грошей, що виділятиметься, визначатимуть за площею посадок. Обов’язкова умова – наявність власної землі (як і у випадку із теплицями).

Сукупно на всі три програми держава виділить 16 мільярдів гривень.

Також ми писали, що в Україні планують змінити порядок сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *