Заборона ОПЗЖ – чому колишні соратники Медведчука пішли на контакт із владою

Колишні учасники “Опозиційної платформи – за життя” намагаються щосили утриматися на плаву, продаючи Банковій свої “послуги” у вигляді голосів.

Про це розповідають політичні експерти.

Так, за словами голови Агенції розвитку Приазов’я Костянтина Батозького, до офіційної ліквідації фракції, народні депутати від ОПЗЖ голосували за всі законопроєкти, які пропонувало керівництво парламенту та Офіс Президента. Навіть голосували за заборону проросійських партій.

“Ми спостерігали повторення ситуації 2014 року, коли регіонали підтримували буквально всі ініціативи нової влади, демонструючи абсолютну “конструктивність”. Колишні учасники ОПЗЖ, щоб утриматися на плаву, намагаються продати Банковій свої послуги. Зараз такими можуть бути голоси у парламенті“, – зазначає експерт.

Намагаючись зберегти своє формальне представництво, замість фракції ОПЗЖ утворили депутатську групу “Платформа за життя та мир” із 25 народних депутатів.

За інформацією джерела у “Платформі”, голова депутатської фракції Юрій Бойко планує створити новий політпроєкт ліво-центристської спрямованості. Зараз в медіа він активно піднімає тему цін на основні товари, падіння рівня життя, економічної політики влади та питання проходження опалювального сезону.

Водночас, політичний експерт Віталій Кулик вважає, що зараз, під час активної фази війни, йому не дадуть запустити навіть “напівватний” проєкт, хоч такий електорат нікуди не подівся.

“Бойку у разі фальстарту можуть пригадати його візити разом із Медведчуком до Москви на зустрічі з Медведєвим. До того ж зараз, коли ОПЗЖ у колапсі, а регіональні осередки розбіглися, розпочинати партійне будівництво безглуздо. Не факт, що і після війни еліти на місцях захочуть мати справу з Бойком, але спонсори його політпроекту мають. За Бойком продовжують переглядатися постаті Сергія Льовочкіна та Дмитра Фірташа”, – наголошує експерт.

При цьому Льовочкін та його соратники зараз перебувають на півдні Франції, а його сестра Юлія повернулася в Україну. І саме Льовочкін активно підтримує зв’язок з Офісом президента за допомогою неформальних джерел.

“Якби Бойко слідом за іншими учасниками ОПЗЖ залишив би Україну, то на його майбутньому у великій українській політиці можна було ставити крапку. Але він не злякався, залишився в країні і бере активну участь у політичних переговорах”, – додав Кулик.

Більше читайте у матеріалі “Апострофа”: На уламках ОПЗЖ: на що сподіваються колишні члени головної кремлівської партії України

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *