Візит Макрона, Шольця та Драги в Україну 16 червня – політолог назвав причину

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, французький президент Еммануель Макрон та прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі мають намір здійснити спільний візит до України.

Про те, чим викликано візит лідерів трьох європейських країн до України, повідомив “Апостроф”.

“Візит Макрона, Шольца та Драгі — важливий не лише і не стільки для України, а й для самих європейських лідерів. Адже Україна постійно в тренді, ми перебуваємо в центрі уваги і керівництва, і громадян ЄС. Не секрет, що надання Україні статусу кандидата в члени ЄС підтримує широка громадськість. Відповідно, сформовано певний запит”, – каже політичний експерт Євген Магда в коментарі “Апострофу”.

Безперечно, поштовхом до візиту для європейських керманичів стала і далеко не сприятлива внутрішньополітична ситуація в їх державах. Так, недавній перший тур виборів до Національних зборів Франції підкосив Макрона. Перемога його руху “Вперед, республіко!” у першому турі парламентського марафону досить умовна: 25,75% проти 25,66% у лівих Жан-Люка Меланшона. Другий тур відбудеться найближчими вихідними, і хоча партія Макрона, скоріше за все, утримається при владі, вона буде серйозно послаблена. Меланшон — євроскептик та соціаліст, що є палким прихильником виходу Франції з НАТО, що не додає плюсів ні Макрону, ні Україні, а його можливе прем’єрство є справжнім нічним кошмаром для нинішнього керманича Франції.

У німецького канцлера Шольца теж вдома не все гаразд, адже його власна партія, СДПН, нещодавно провалилась на виборах у Північному Рейні-Вестфалії, ключовій землі, яка завжди підтримувала соціалістів. Та й “вільні демократи” разом із “зеленими” вже практично відкрито працюють на зміну канцлера, який затримками із постачанням зброї Україні встиг добряче налаштувати проти себе навіть партнерів по коаліції.

Щодо Маріо Драгі, то він, звісно, має амбіції бути на чільному місці серед лідерів ЄС, але має ті ж самі проблеми, що й Шольц: опозицію у власному уряді та невдалі підсумки місцевих виборів.

Фактично, становище усіх згаданих лідерів можуть виправити лише зовнішньополітичні успіхи. Звідси і амбіційна пропозиція Драгі перейти від принципу одностайності до кваліфікованої більшості у справах ЄС, і все нові заяви Шольца про постачання зброї для України, які переважно викликають лише роздратування, адже жодної одиниці важкої зброї ФРН нам так і не передала. До речі, не останню роль в цьому грає не найкраще становище Бундесверу, який, щоправда, фінансується незгірш французької армії.

Детальніше читайте в матеріалі “Апострофа”: Партія для трьох “перших скрипок” Євросоюзу: навіщо в Україну їдуть Макрон, Шольц та Драгі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *