Візит Макрона, Шольца, Драгі та Йоханніса в Київ – головні результати

У четвер, 16 червня, відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського з колегами з Румунії Клаусом Йоганнісом, Франції – Еммануелем Макроном, головою ради міністрів Італії Маріо Драгі та федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Сайт “Апостроф” зібрав головні підсумки зустрічі:

  • Європа не вимагатиме від України територіальних поступок для врегулювання конфлікту з Росією.
  • За “негайне надання Україні статусу кандидата у члени ЄС” виступають Франція, Німеччина, Італія та Румунія.
  • Зеленський заявив, що чим більше потужної зброї отримає Україна, тим краще зможе боротися з агресією РФ.
  • Італія хоче бачити Україну у складі Євросоюзу і підтримає надання статусу кандидата в ЄС, заявив прем’єр Драґі.

Олаф Шольц, Еммануель Макрон, Володимир Зеленський, Маріо Драгі та Клаус ЙоганнісФото: president.gov.ua

На зустрічі сторони обговорили координацію підходів до економічної підтримки України та у післявоєнній відбудові.

Було проаналізовано спільні можливості для протидії продовольчій кризі, яку спровокувала Росія. Сторони підтвердили: слід зробити все можливе, щоб не допустити реалізації російського задуму з голодом і політичним хаосом в країнах Африки і Азії, які залишились без постачання продовольства з України.

Також обговорили доволі предметно подальший санкційний тиск на Росію.

Було приділено суттєву увагу питанням щодо майбутнього Європи і європейської інтеграції нашої держави.

Після зустрічі лідери п’яти держав дали брифінг, на якому мова йшла про боротьбу з російськими агресорами, підтримку ЗСУ з боку Заходу та європейські перспективи України.

Так, лідери Німеччини, Італії, Румунії та Франції висловилися за “негайний” статус кандидата на членство в ЄС для України.

“Німеччина виступає за позитивне рішення на користь України. Це стосується і Республіки Молдова. Україна є частиною європейської родини”, – заявив Шольц. Він також нагадав, що Німеччина підтримує Україну від початку російської агресивної війни: держава прийняла вже 800 тисяч українських біженців, а також надає зброю і продовжить це робити.

Макрон також заявив, що підтримує євроінтеграцію України: “У будь-якому разі ми підтримуємо статус України на приєднання до Європейського Союзу”, – заявив французький лідер і запевнив, що Україна сама визначатиме, на яких умовах буде встановлено мир з РФ.

“Оскільки сьогодні в Україні вирує війна, яка щодня приносить тяжкі жертви і страждання, я запевняю, що зробимо все, щоб Україна могла сама обирати свою долю, сама робити вибір. Саме Україна буде вирішувати, в який момент припиняти війну, в який момент сідати за стіл переговорів”, – заявив Макрон.

Драгі також вважає, що мир із Росією має бути досягнутий на умовах України. “Ми дуже хочемо миру. Ми хочемо, щоб не постраждали інші міста, але Україна мусить оборонятися, щоб досягти миру. І ми, так чи інакше, нічого не робитимемо, не беручи до уваги волю України. Мир має бути таким, як його хоче бачити Україна, і він має бути тривалим“, – вважає італійський прем’єр.

Заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга опублікував заяву ОП, в якій сказано, що цей візит увійде в історію Європи.

“Візит, який свідчить про безпрецедентну європейську єдність та об’єднання у підтримці України у героїчній боротьбі з російським агресором. Візит, який має зробити об’єднану Європу ще сильнішою”, – сказано в заяві Банкової.

Більше про приїзд європейських лідерів до Києва читайте на сайті “Апостроф”: Візит Макрона, Шольца, Драгі та Йоханніса в Україну: всі подробиці онлайн

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *