Як збанкрутував холдинг Мрія і де знаходяться активи – розслідування

Кейс агрохолдингу “Мрія” – одна з найгучніших справ про незаконне виведення грошей та обкрадання інвесторів в Україні, а власник “Мрії” Андрій Гута продовжує ховатися у Швейцарії.

Подробиці – у матеріалі “Апострофа”.

У 2002 році до бізнесу Івана Гути (засновника компанії) приєдналися сини – Андрій та Микола. У 2008 році “Мрію” очолив Микола, ставши гендиректором холдингу. Андрія батько призначив виконавчим директором. З моменту, коли Андрій Гута приєднався до “Мріє”, там розпочався період рейдерських захоплень земель та підприємств, кажуть джерела. У 2012 році компанія проводить непрозорі угоди і стає найбільшим агрохолдингом країни, і виходить на міжнародні біржі. Розслідування виявило, що з жовтня 2011 по грудень 2013 компанія заплатила понад 100 млн дол за акції 8 кіпрських компаній, вартість активів яких становила 12 тисяч дол. Згідно із судовими документами, 8 зареєстрованих там компаній належали Гутам. Найчастіше ці підприємства навіть не передали акції “Мрії”.

У серпні 2014 року “Мрія” оголосила про банкрутство з боргом у 1,3 млрд дол. В її звітності “намальовані” виявилися зокрема фінансові результати компаній. Щодо “Мрії”, запустили процес ліквідації на Кіпрі. Пізніше з’ясували, що Андрій Гута вивів із “Мрії” величезні суми та купив дорогу віллу в Баварії. Дані Suisse Secrets показують, що під проводом Андрія Гути були підписані 13 корпоративних і 3 особисті рахунки в Credit Suisse з листопада 2008 по грудень 2013. Корпоративний рахунок “Мрії” з залишком у 243 млн дол у 5 випадках використовувався для покупки акцій шахрайських кіп.

Ліквідатор Кріс Яковідес заявив, що Гута використав рахунок “Мрії” у Credit Suisse для переказу грошей з одного місця до іншого. У грудні 2011 року на рахунок надійшло 37,9 млн дол і 21 млн було виплачено 2 компаніям на Британських Віргінських островах, що належать Гуті. У грудні 2013 на рахунок надійшло 7,9 млн дол, і 8 млн передано на рахунок Гути на островах.

У 2018 ліквідатори від імені кредиторів “Мрії” подали до суду на Андрія Гуту, вимагаючи понад 100 млн дол компенсації.

При цьому у кримінальних провадженнях ні в Україні, ні за кордоном його імені немає. Він продовжує через ТОВ “УКРАЇНСЬКА МРІЯ”, ТОВ “ФГ НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ’ЄДНАННЯ “МРІЯ” та офшорну компанію з юрисдикцією в ОАЕ YERIEL LIMITED здійснювати управління холдингом. Так у 2018 відбулася фіктивна, власником залишається Андрій Гута, оскільки у SALIC та YERIEL LIMITED Гути один агент.

Після банкрутства “Мрії” Гута живе у Швейцарії, займається стартапами. Його особисті рахунки не заарештовані, а діяльність залишається надзвичайно активною. У 2019 році Кіпр видав ордери на арешт Андрій Гути, а в 2020 “червоний циркуляр” випустив Інтерпол, проте влада Швейцарії не схвалила запит на екстрадицію.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *