Допомога Україні від Заходу – чому немає єдиної позиції

Війна в Україні йде не лише на полі бою, де наші військові протистоять російським окупантам, а й в інших площинах. За понад сто днів війни стало очевидно, хто насправді стоїть на боці України, а хто, як і раніше, думає лише про свої інтереси.

Про те, хто і як впливає на рішення західних політиків у питаннях України, в ефірі програми “Руно. Війна” на Апостроф TV розповів американський політолог, колишній глава апарату уряду Азербайджану Раміс Юнус.

За словами Юнуса, тут доречно згадати східну приказку: “Удар у спину зазвичай завдають ті, кого захищають грудьми”. Сьогодні Україна захищає насамперед Стару Європу. Не Америку, не Велику Британію, а Стару Європу на чолі з тією самою Німеччиною, бо це найближче до їхнього кордону.

Подібне ставлення світ бачив 80 років тому, коли Стара Європа прагнула укласти Мюнхенську змову з гітлерівською Німеччиною. Тоді, до речі, та сама Великобританія та США були майже такою самою позицією, в якій вони сьогодні перебувають. Тоді ж вони вигадали цей ленд-ліз, що забезпечило перемогу над фашизмом.

“За 80 років нічого не змінилося. Так влаштований цей буржуазний старий західний світ, якому легше заганяти хворобу всередину, ніж зайнятися нею. Ми це бачили й у 2008 році в Грузії, коли за 30 кілометрів від Тбілісі стояли російські війська. Якби не втручання Америки, і корабель Військово-морського флоту не наблизився до Тбілісі в акваторії Чорного моря, ситуація тоді могла б бути набагато гіршою. У будь-якому разі, тоді б Росія досягла того, чого вона хотіла”, – заявив політолог.

Далі був 2014 рік і Мінські угоди – Європа та й Америка теж виступили зі своєю ідеєю перезавантаження.

“Європейці бачили, що американці не займалися цією територією, і вони продовжили свій бізнес із РФ. Навіть на будівництво “Північного потоку-2″ пішли. І ви втратили частину Донбасу. Сьогодні вони хочуть повторити цей же сценарій. Але ви сплутали їм карти, ви поміняли їхній порядок денний і не даєте їм такої можливості, але ви поводитеся інакше, ніж у 2014 р. Тоді були свої об’єктивні та суб’єктивні причини, і вам краще знати, що відбувалося у вашій країні в той час. є консолідація всього суспільства, влади, істеблішменту. Україна вже має абсолютно іншу армію”, – підкреслив Юнус.

Експерт додав, що за три місяці Україна зуміла змінити порядок денний у Європі та США – за цей час було підписано ленд-ліз, виділено 40 млрд допомоги від США, проводяться зустрічі формату “Рамштайн”.

“Яким би не був опір у деяких країнах Європи та чиновників у США, машина повільна, але рухається. А чому? Тому що тиск на них йде зсередини – громадська думка в самій Європі. Тиск йде з боку США однозначно, тому що багато хто з них не хотіли б сваритися зі Сполученими Штатами у цій новій парадигмі. Я так думаю, вам тут треба також прагматично ставитись”, – заявив аналітик.

Як зазначив Юнус, на сьогоднішній день ситуація набагато краща, ніж була три місяці тому. Однак Україні необхідно за всіма напрямками продовжувати тиснути на всі ці слабкі ланки, які час від часу виявляються, та потужно відповідати на дипломатичні та інформаційні провокації.

“Що стосується військового аспекту, необхідне озброєння для вашої перемоги буде. На 300 км воно битиме або на 70 – не грає ролі. Сьогодні вам важливо отримати на 70 км, щоб звільнити свою територію, у вас не стоїть завдання нападати на Росію. мірою того, наскільки ви будете сильні, змінюватиметься і характер підтримки західних союзників”, – резюмував Юнус.

Детальніше читайте в матеріалі “Апострофа”: Перемогу України над Росією забезпечать дві країни – американський політолог.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *