Дніпровського забудовника звинуватили у бізнесі на окупованих територіях

Громадянин Кіпру та один із найбільших забудовників Дніпра Вадим Єрмолаєв продовжує заробляти на виробництві та торгівлі алкоголем у Криму. Крім того, після окупації частини південних регіонів його компанії “ймовірно пішли на колаборацію з агресором”.

Про це пише РБК-Україна.

Як пише видання, до 2014 року компанія “Алеф-Віналь” керувала потужностями у Дніпропетровській області та Криму, “але після анексії півострова бізнес у Криму перереєстрували за російськими законами. Зараз там працює компанія “Алеф-Віналь-Крим”… Розслідування про те, як за допомогою схем Єрмолаєв обходить санкції та експортує кримську продукцію по всьому світу, зробили кілька років тому журналісти “Настоящего времени” та “Муніципального сканнера”.

За даними Єдиного реєстру російських компаній ТОВ “Алеф-Віналь-Крим” “контролюють офшори – кіпрські AD Vinal Investments Limited, Dreamdestiny Holdings Limited, Amadon Limited, а також Zapeto LTD з Британських Віргінських островів”, які журналісти пов’язують із Єрмолаєвим. “Також ці ж офшори контролюють ще одну кримську компанію Єрмолаєва – ТОВ “Парквайн корпорейшн”, яка раніше мала назву “Алеф-Дістіллері”, додають журналісти.

Як мовиться в матеріалі, “Алеф-Віналь-Крим” лише у 2020 “заплатила в Криму податків на 390 млн рублів, а “Парквайн” – ще трохи більше ніж 3 млн руб”.

“На ці гроші можна купити 4-5 ракет “Калібр”, якими росія обстрілює українські міста та об’єкти інфраструктури. А кількість ракет “Точка У”, які можна купити на ці гроші, взагалі обчислюється десятками”, – пишуть журналісти.

Також після анексії Криму на місцевому ринку працював виробник меблевої фурнітури Axor Industry, яку пов’язують із Єрмолаєвим. Компанія розміщувала на сторінці вітання з Днем Росії. Російське представництво фірму – ТОВ “Аксор-Крим” закрили, однак у Москві працює ТОВ “Рокс” – консалтингова фірма, яка видає сертифікати на продукцію “Аксора” у Росії, займається просуванням її продукції. Фірма належить кіпрському офшору з “винно-коньячного” холдингу – Dreamdestiny Holdings Limited.

На території Херсонської та Запорізької областей продовжують працювати філії “Агротек” – дилера імпортної сільгосптехніки, який входить до структури “Алеф” Єрмолаєва. Вона має філії в окупованих Мелітополі, Пологах Запорізькій, Таврійську, Олешках Херсонській, а також у Волновасі Донецької області. З виставкового майданчика “Агротека” на початку квітня кадировцями було вкрадено та вивезено до Криму та Чечні комбайни, які були дистанційно заблоковані.

“Не виключено, що фермери Херсонської та Запорізької областей продовжуватимуть обслуговуватись у дилерських центрах “Агротека”, а він продовжуватиме заробляти на війні”, – наголошується у статті.

Журналісти підсумовують, що фінансування тероризму та колабораціонізм на окупованих територіях мають стати приводом не лише для кримінальної справи, а й для запровадження санкцій проти Єрмолаєва.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *