Хвороби Путіна – коли чекати на його смерть

За останні кілька місяців західні видання із завидною періодичністю “ставлять” російському диктатору Володимиру Путіну смертельні діагнози, підозрюючи у нього онкологію. Вітчизняна військова розвідка підтверджує, що Путін хворий, але попереджає, що навіть із такими діагнозами він може прожити ще кілька років. Чому такі повідомлення з’явилися саме зараз та які підстави підозрювати у кремлівського диктатора рак, читайте у матеріалі “Апострофа”.

Потік діагнозів

Повідомлення про те, що Путін серйозно хворий публікуються у західних медіа практично щодня. Зі “свіжого” – американське видання Newsweeк, посилаючись на джерела в розвідці, повідомило, що російський ватажок, як свідчить доповідь психіатрів спецслужб США, хворий на рак. Також аналітики спецслужб вбачають ознаки хвороби Паркінсона.

Повідомляється, що американські спецслужби продовжують уважно вивчати відео з публічною появою Путіна, а також зустрічі з чиновниками, які показують на кремлівських телеканалах.

Фахівців із психіатрії зацікавила зустріч російського президента з головою Міноборони РФ Сергієм Шойгу ще у квітні, під час якої Путін сидів у неприродній позі близько п’яти хвилин, схопившись руками за стіл.

Психіатри та фахівці дистанційної діагностики проаналізували поведінку та рухи Путіна, підготувавши доповідь для Білого дому. У документі співробітники спецслужб дійшли висновку, що кремлівського ватажка можуть лікувати від онкології чи хвороби Паркінсона. Якщо “Паркінсон” дійсно має місце, то слід мати на увазі, що така хвороба лікується препаратами, здатними провокувати у разі тривалого прийому і великими дозами – шизофренію.

Дані, представлені Newsweeк, далеко не перші відомості такого роду. Раніше журналісти видання повідомляли, що, за даними трьох керівників американської розвідки, у квітні російський президент пройшов курс лікування від прогресуючого раку.

Дані про те, що у російського президента сербезні проблеми зі здоров’ям також були отримані редакціями інших американських і британських видань: New York Post, New Lines Magazine, Daily Mail і The Sun.

“Звичайно, диму без вогню не буває. Численні джерела зазначають, що Путін нездоровий. Частина інформації (наприклад, проблеми зі спиною) підтвердилася, а онкологічні проблеми – на рівні версій. Політична причина, чому саме зараз йде такий потік публікацій у західних ЗМІ щодо здоров’я Путіна – подати сигнал російським елітам, занести “вірус невпевненості”, щоб вони замислилися: Путін не вічний, слід уже зараз планувати своє майбутнє на випадок його звільнення з поста”, – каже “Апострофу” голова Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко.

“Паркінсон”, онкологія та інсульт

Російському диктатору, згідно з офіційною біографією, майже 70 років. У такому віці у будь-кого можуть бути проблеми зі здоров’ям. Питання лише у самих діагнозах та ступеня загострення недуг.

У випадку з Путіним мають місце одразу кілька маркерів, які потенційно вказують на проблеми зі здоров’ям.

Перше, що впадає у вічі – постійні “метаморфози” на обличчі російського диктатора. Набряки періодично з’являються і потім сходять, але форма обличчя залишається неприродньо округлою. Враховуючи, що людина не може настільки швидко набирати і втрачати вагу, є підстави запропонувати, що подібні зміни спричинені хворобою або стали наслідком прийому певної групи препаратів.

“Зміна форми обличчя Володимира Путіна, поява набряків (так зване “місяцеподібне обличчя”) може бути наслідком прийому гормональних препаратів – кортикостероїдів. Якщо будувати гіпотези, то найчастіше кортикостероїди у високих дозах застосовуються для лікування онкологічних захворювань. Враховуючи, що форма особи змінюється часто, можна припустити, що там має місце онкологічний процес”, – пояснила у бесіді з “Апострофом” лікар-невролог Олександра Щебет.

Наступний момент – мимовільні рухи рукам та ногами (у позі сидячи), а також тремор у руках, який помітний, якщо Путін намагається комусь потиснути руку. Не виключено, що російський президент на зустрічі з Шойгу настільки люто тримався за стіл, побоюючись, що у нього будь-якої миті можуть почати “смикатися” руки.

“Довільні рухи руками і тремор у Путіна може бути викликаний віковими змінами, які бувають у кожного. Не можна сказати, що це прояв тільки хвороби Паркінсона, але подібні симптоми можуть бути наслідком прийому гормональних або інших препаратів для лікування онкопроцесів, що дають побічні ефекти з боку нервової системи. Або це може бути наслідком проникнення метастаз у головний мозок”, – говорить Олександра Щебет.

Так звана “особлива хода” Володимира Путіна, коли він активно розмахує лівою рукою, найімовірніше, не є проявом особистого стилю, як намагається показати російська пропаганда. Навпаки, характер його рухів може вказувати на хвороби.

“Враховуючи “дивну ходу” Путіна, а також те, що права сторона тіла у нього рухається гірше за ліву, можна припустити інсульт, досить великі метастази, що проникли в мозок або пухлину в самому мозку. Враховуючи, що він відновлюється (тобто спочатку ходив гірше, а тепер краще), то, ймовірно, мав місце інсульт або онкологія”, – додала медик.

Бункерний параноїк

Якщо фізичне здоров’я Путіна стало приводом для допитливого аналізу через політичні причини, то його психічний стан у багатьох викликає тривогу на тлі численних загроз Кремля пустити в хід ядерну зброю. Неодноразово повідомлялося, що російський диктатор з початку пандемії COVID-19 сховався в бункері, спілкуючись із вкрай обмеженою кількістю “однодумців”, які повністю підтримують його агресивні плани.

“Місяцеподібне” обличчя – це, дійсно, ознака ендокринних порушень, що викликають специфічні жирові відкладення, які і змінюють відповідним чином форму обличчя та шиї. Під ці зміни доречно також згадати і чутки про онкологічне захворювання Путіна – пухлина гіпофіза або надниркових залоз можуть викликати подібні порушення. Але мене як психіатра і громадянина України більше хвилює психічний стан російського президента. Особливо з огляду на те, що від нього залежить майбутнє всього світу, як би це не було жахливо”, – зазначив у розмові з “Апострофом” київський лікар-психіатр Антон Михайлов.

За словами медика, дива у поведінці російського диктатора почали з’являтися задовго до війни з Україною: сумнівні жарти “нижче пояса”, ознаки параноїдальної поведінки у вигляді відмови надягати на міжнародних конференціях тематичний одяг для загального фото, використання акторів або співробітників ФСО, що зображували з себе різного роду масовку, та навіть підбирає за ним екскременти.

Також болючими ознаками є величезної довжини стіл для переговорів з іноземними лідерами або нібито зустріч Путіна з жінками-пілотами та стюардесами, відео з якого було змонтовано.

Важливі для діагнозу так само ідеї Путіна про “русскій мір” та захоплення всієї Європи, які починалися з “відновлення” Росії, “об’єднання братніх народів” і надалі перетворилися на ідеї знищення цих народів і держав, каже психіатр.

“У систему марення вбудувалися малограмотні російські чиновники та представники дипломатичного корпусу, які, озброївшись ідеями психічно хворої людини, копіюють його слова і навіть неадекватну поведінку на світовій арені. У сумі всі ознаки можуть говорити про параноїдальний розлад особистості (Путіна – “Апостроф”) з ускладненнями, коли маячні ідеї набувають все більших масштабів. У перспективі такі болючі ідеї стають все менш адекватними, що ми вже зараз можемо спостерігати в переоцінці сил російської армії (проти ВСУ – “Апостроф”) та фактичному розв’язанні світової війни”, – каже Антон. Михайлів.

Диктатор уже помер?

Окремі західні медіа пішли далі за “прості” обговорення путінських діагнозів. Британський таблоїд Mirror, посилаючись на джерела у розвідувальній службі МІ6, припустив, що російський президент уже мертвий, а замість нього Кремль показує публіці двійника.

Інсайдери в британських спецслужбах не відкидають, що найближче оточення Путіна може приховувати факт його смерті, щоб і надалі залишатися при владі. На тлі чуток про його серйозну хворобу співрозмовники Mirror у МІ6 не виключили, що під час військового параду на Червоній площі, який проходив 9 травня, замість Путіна міг виступати двійник.

Зважаючи на схильність кремлівських чекістів до тотальної скритності та конспірації, такі версії виглядають правдоподібними. Але постійно прикриватися двійниками складно чисто технічно. “Дублікати” можуть бути використані з міркувань безпеки – для разових акцій, публічної появи далеко від публіки і без виступу, пояснив у розмові з “Апострофом” експерт з питань діяльності спецслужб Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

“Якби Путін, справді, помер, американська та британська розвідки зафіксували б різкий стрибок трафіку навколо Кремля, потік переписок у меседжерах. Ніхто б просто так біля двійника не сидів би. Всі кремлівські групи впливу розпочали б активну діяльність, щоб отримати якнайбільше при розподілі влади. Західні розвідки зафіксували б як, наприклад, як активізувалася група Патрушева, а слідом групи Медведєва і Шойгу. Двійник замість мертвого президента спрацював би на день-два, а далі пішов би шкал непрямих свідчень, що Путіна вже немає”, – каже Іван Ступак.

На жаль, поки відомості про можливу смерть Путіна більше схожі на прагнення видати бажане за дійсне. Навіть якщо кремлівський диктатор справді має проблеми з онкологією, нервовою чи судинною системами, то навіть із такими “болячками” він здатний ще кілька років залишатися при владі. У ситуації, коли Україні та світу важливий буквально щодня оборони нашої країни, термін навіть у два-три роки є величезним.

“Наша військова розвідка також підтверджує, що Путін хворий, але чекати на його смерть сьогодні-завтра не варто. Важливо розуміти, що хвороба Путіна сама по собі не вирішує проблему війни. Її повинні вирішити ми самі за сприяння західних союзників”, – резюмував Володимир Фесенко. .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *