Продовольча криза – названо наслідки і варіанти деблокади морських портів України

Росія заблокувала українські чорноморські порти із самого початку війни. Там застрягло близько 22 млн тонн зерна. Україна належить до основних експортерів пшениці, припинення її поставок може спровокувати глобальну продовольчу кризу. Тому новини України щодо відновлення експорту зерна — одні з найбільш обговорюваних на світових майданчиках різного рівня.

Два шляхи розблокування портів

Президент України Володимир Зеленський розповів про можливі варіанти відновлення експорту зерна морськими шляхами на зустрічі з прем’єр-міністром Португальської Республіки Антоніу Коштою, яка відбулася в Києві 21 травня.Зеленський зазначив, що розблокувати чорноморські порти надзвичайно важливо. Якщо цього не зробити, Україна не зможе доставити зерно, якого потребують країни Африки, Азії та Європи. Це призведе вже до другої світової кризи, спровокованої Росією. Перша була енергетичною. Він додав, що загарбники масово крадуть зерно.

Раніше були оприлюднені дані розвідки про крадіжку російськими окупантами 300 тисяч тонн зерна із Запорізької області та 100 тисяч тонн із Луганщини. Награбоване вони вивозять на територію тимчасово окупованого Криму.

Президент наголосив, що існує два шляхи розблокування портів: дипломатичний та військовий. Україна пропонує вирішити проблему дипломатичним шляхом, проте розглядає і військовий. Тому вона звертається до партнерів із запитами щодо зброї.

Світова реакція на проблему

Прессекретар Міністерства оборони США Джон Кірбі виступив 26 травня із заявою, що Сполучені Штати не планують залучати своїх військових до вивезення зерна з України. Наразі уряд його країни шукає інше рішення для відновлення експорту продовольства.

Британія також заявила, що не відправлятиме в Чорне море свої військові кораблі, але її уряд на чолі з прем’єр-міністром Борисом Джонсоном продовжує інтенсивно працювати з міжнародними партнерами, щоб знайти можливості відновити експорт зерна з України.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган взявся допомогти вирішити проблему. У ЗМІ з’явилася інформація з посиланням на високопоставленого чиновника, що Туреччина веде переговори з Україною і Росією про відкриття спеціального коридору через Босфор для експорту зерна. Наразі переговорний процес має конфіденційний характер. Однак російські чиновники вже зробили заяву, що в обмін на скасування деяких санкцій готові надати коридор для суден, які перевозитимуть лише продовольство.

Російська дипломатія відносить Туреччину до “нейтральних” країн, попри її членство в НАТО. Тому в ЄС вже заявили, що допоможуть Україні з експортом зерна і для цього створять “коридори солідарності”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *