Блокування передачі танків Україні – які аргументи наводить Німеччина

Аргументи уряду Німеччини у блокуванні поставок німецьких танків Україні, що нібито їм заборонено потрапляти на колишню радянську землю – є черговими відмовками. Тоді як українська армія потребує цієї зброї для захисту себе та вибиття російських військ з України.

Про це розповів асоційований науковий співробітник Інституту європейської політики у Берліні Віктор Савінок.

За його словами, в подібні побоювання складно віриться та важко сприймати серйозно.

“Аргументи про те, що німецькі танки опиняться чи то на російській, чи то на українській, чи то на радянській землі — настільки притягнуті за вуха, що складно їм вірити і сприймати серйозно. В березні теж йшли дискусії про поставки важкої німецької зброї до України. Тоді були чутки про застереження німців: німецька зброя не може опинитися на території, що раніше входила до складу Радянського союзу, на який в 1941 році напала Німеччина. Але це чергові відмовки…“, – зауважує він.

На думку експерта, подібні аргументи про те, що німецькі танки можуть опинитися на російській території наштовхують на думку: можливо, в Німеччині вважають, що територією РФ є Крим та окуповані до 24 лютого території. У такому випадку виникає питання, в який спосіб там трактують міжнародне право, і чи збігаються такі погляди із позицією Федерального уряду про міжнародне право.

Він вважає наступні аргументи про те, що Німеччина у питанні надання бронетехніки Україні орієнтується на США – притягнутим обґрунтуванням.

“Якщо б США блокували передачу танків чи важких озброєнь з країн НАТО, то Україна б не отримала навіть тих зразків радянської зброї, які були передані, зокрема Польщею, Чехією, в тому числі танків, які є теж важким озброєнням. Навряд чи хтось би дозволив постачати важкі озброєння з країн Східної Європи, якби не хотів, щоб Україна мала достатньої кількості оборонної зброї“, – зауважив спеціаліст.

Також він прокоментував тези з боку Комітету Бундестагу з питань оборони про те, що нібито існує неформальний консенсус між найбільшими державами-учасниками НАТО щодо непостачання в Україну танків.

“…вибачте, чомусь США вирішили доставити до Польщі ті самі танки “Абрамс” на заміну радянським танкам, які зараз пішли до України. Однак Німеччина не поспішає з поставкою своїх танків до Польщі. Так само Німеччина не поспішає із обміном танків зі Словенією, яка теж готова поставити свої танки Т-72 до України. Тобто є багато питань до позиції німецької сторони, і ці виправдання шкодять іміджу Німеччини на міжнародній арені, в рамках Альянсу і Європейського Союзу”, – наголосив Віктор Савінок.

Більше читайте в матеріалі “Апострофа”: Танковий демарш: як переконати Берлін не зволікати з поставками

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *