Військова допомога Німеччини – Україні дадуть БМП-1 замість Мардерів

Німеччина збирається передати Греції 50 бронетранспортерів “Marder”, про які Україна домовлялася з німецькою компанією Rheinmetall у березні. Своєю чергою Афіни нададуть Києву бронемашини виробництва радянських часів, яким по 50-58 років.

Про це пише видання Bild, посилаючись на джерела в уряді.

Такий майбутній обмін анонсував німецький канцлер Олаф Шольц. Йдеться про німецькі бронетранспортери, на які у квітні Rheinmetall подавала заявку у Федеральну раду безпеки на експорт в Україну.

Як стверджує джерело в уряді, завершилося обговорення угоди стосовно БМП Мarder для України: глава німецького уряду хотів “покласти край суперечкам про дані бронетранспортери”, тому їх просто вивезуть з Німеччини, щоб зробити недоступними для України.

Замість цього Греція відправить в Україну радянські бойові машини піхоти типу “БМП-1А1 Схід”. Йдеться про приблизно сотню одиниць. На початку 1990-х років Німеччина їх продала Греції по близько 25 тисяч євро кожна у перерахунку з марок.

Ці машини практично не використовувалися або застосовувалися як навчальні мішені під час військових навчань, згодом їх перепродали з Греції в Ірак та Єгипет.

Bild пише, що питання такого обміну розглядалося в офісі Шольца з 28 лютого, і його хотіли зробити з Болгарією, яка пропонувала Німеччині надати українській армії 90 бойових БМП-1 в обмін на 90 німецьких Marder. Берлін відкинув таку можливість.

Днями у Бундестазі закликали федеральний уряд якомога швидше надати 50 Marder Україні.

Нагадаємо, що Німеччина надасть на потреби Збройних Сил України сучасні системи протитанкової оборони IRIS-T, а також радар стеження, який зможе виявляти ворожі гаубиці, міномети та реактивну артилерію.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *