Обстріл Львівської області та оборона Донбасу – онлайн війни 2 червня – карта війни

Повномасштабна війна Росії проти українського народу триває 99 днів і за цей час окупанти втратили понад 30 тисяч людей та тисячі одиниць бойової техніки.
Пізно ввечері 2 червня стало відомо, що ЗСУ завдали ворогові потужних ударів у Херсонській області та в Сєвєродонецьку, при цьому ворог зазнав суттєвих втрат. Крім того, певних успіхів ЗСУ досягли і під Харковом.

Максимально напруженою ситуація залишається на Донбасі, де ворог щодня обстрілює міста та намагається просунутися до позицій ЗСУ.

“Апостроф” продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 1 червня


23:28 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців та світу з приводу 99-го дня збройного опору українського народу російському вторгненню.

“Сполучені Штати підтвердили на різних рівнях, що нашій державі направляються сучасні ракетні системи залпового вогню HIMARS. Ця зброя справді допоможе рятувати життя наших людей і захищати нашу землю. Я вдячний президенту Байдену, усім нашим американським друзям і народу Сполучених Штатів за таку підтримку. Очікуємо. Очікуємо також хороших новин про постачання зброї й від інших партнерів. Наприклад, сьогодні маємо новий пакет оборонної допомоги від Швеції. Працюємо над тим, щоб вивести обсяг постачання саме сучасних бойових систем на значно вищий рівень”, – заявив глава української держави.

23:25 До ЄС з України з початку війни в’їхали 7 мільйонів осіб, з яких 5,3 мільйона – громадяни України, повідомляє Агентство Європейського Союзу з безпеки зовнішніх кордонів (Frontex).

“За останні дні в Україну повернулося більше людей, аніж приїхало. З 25 по 31 травня ЄС залишили майже 260 000 українців. Загалом з початку війни на Батьківщину повернулися 2,3 мільйони українців”, – йдеться у повідомленні Frontex.

23:17 Внаслідок обстрілу з артилерії Мар’янського Зеленодольської громади окупанти поранили двох дітей та їхню маму, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

23:05 Останніми днями з фокусу уваги пішли бої на півночі Харківської області. Ситуація там наступна: окупанти утримують Козачолопанський та Проходівський старостинські округи, а також більшу частину Токарівського старостату на півночі Харківської області, повідомив мер Дергачів В’ячеслав Задоренко.

За його словами, ЗСУ продовжують закріплюватися в Цупівці і почали бої за звільнення Великих Проходів. А після взяття під оперативний контроль селища Нового, деокуповано всю територію Російсько-Лозівського старостинського округу. Проте ця інформація ще не підтверджена воєнним керівництвом.

22:40 Колишній президент, прем’єр-міністр Росії і нинішній заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв, який останнім часом добряе зазирає в чарчину, заявив, що Москва вдарить по “центрах прийняття рішень” України, якщо та скористається поставленою РФ зброєю для атаки території РФ.

В інтерв’ю телеканалу Al Jazeera він додав, що успіх “спецоперації” Росії в Україні має привезти до створення нової неамериканоцентричної системи міжнародної безпеки.

(Жодного разу чувак не палиться, ага.)

22:15 Радник голови ОПУ Олексій Арестович розповів про контрнаступ ЗСУ у Херсонській області. За його словами, окупанти готувалися до наступу в цьому районі, але ЗСУ їх випередили та “влупили” на трьох напрямках, переправившись через Інгулець.

Арестович додав, що ЗСУ хоч і зазнали втрат, але розгромили батальйонно-тактичну групу РФ вщент, після чого відійшли на свої позиції.

21:40 ЗСУ впіймали супротивника на оперативно-тактичній паузі та заскочили противника зі спущеними штанами, – розповів Арестович про пастку, яку ВСУ влаштували російським військам у Сєвєродонецьку.

21:20 Керівництво ЧФ РФ почало застосовувати відому з 2014 року підступну російську “тактику”, але тепер вже й на морі.

Військові злочинці виводять на рейд Севастополя судна торгівельного флоту з вимкненими системами ідентифікації AIS для неможливості розпізнавання їх, як цивільних суден. Ховаючи за ними свої військові кораблі, окупанти продовжують руйнувати мирні українські міста та вбивати наших громадян крилатими ракетами типу “Калібр”.

21:15 На Херсонщині ЗСУ звільнили 8 км окупованої території, повідомили бійці з ТрО “Азов” Дніпро. ‎

21:11 Роспропаганда показала умови утримання, як стверджується, евакуйованих з “Азовсталі” українських військових.

21:05 Саудівська Аравія та інші країни ОПЕК+ домовилися про підвищення видобутку нафти, щоб компенсувати втрати російського виробництва, послабити зростаючі ціни на нафту та інфляцію.

Цей крок розглядатиметься як ознака готовності Саудитів та інших країн Перської затоки качати більше після кількох місяців тиску з боку Заходу для вирішення глобальної нестачі енергоносіїв, посиленої західними санкціями щодо Росії.

20:55 Здоров’я Володимира Путіна є предметом інтенсивних розмов у адміністрації Байдена. Розвідувальна спільнота підготувала секретну доповідь, з якої випливає, що Путін знову пройшов лікування від прогресуючого раку, повідомили Newsweek три керівники розвідки США.

20:50 Сєверодонецьк має всі шанси на якнайшвидше звільнення. Місто тримається. ЗСУ успішно проводять локальні операції, беруть полонених, мають усе необхідне, щоб гнати окупантів із обласного центру, заявив голова ОВУ Луганщини Сергій Гайдай.



20:45 Нацполіція розслідує 540 проваджень за фактами співпраці українських громадян із окупантами, але очікується, що їх буде набагато більше, заявив глава МВС Денис Монастирський.

20:05 В одному з прифронтових мобільних госпіталів врятували бійця з проникаючим пораненням в серце, повідомляє Міноборони України.

Операція тривала 2 години. Професіоналізм військових хірургів та анестезіологів врятували життя воїну. Зараз поранений вже проходить етап реабілітації та почуває себе добре.

На згадку про смертельне поранення військовослужбовцю нагадує лише шрам після операції та осколок металу, який хірурги подарували на згадку.

19:20 ЗСУ втягнули російські війська в пастку в Сєверодонецьку, удавано “здавши” місто, заявив радник ОПУ Олексій Арестович.

За його словами, українські війська завдали жорсткого зустрічного контрудару і знищують окупантів, попри їхню перевагу в авіації та артилерії. За місто точаться дуже важкі бої. Російське командування кидає всі сили на утримання, а не захоплення Сєвєродонецька.

18:45 Близько 800 людей ховаються у кількох бомбосховищах під хімічним заводом “Азот” у Сєвєродонецьку, який зазнав ракетних обстрілів з боку Росії.

18:35 На Сіверському напрямку ворог активних дій не проводив. Відзначається переміщення артилерійських та мотострілецьких підрозділів, що перебували в районах відновлення.

18:32 На Слобожанському напрямку противник продовжує підготовчі заходи до ведення наступу, підрозділи поповнюють втрачене озброєння, військову техніку та матеріальні засоби. З метою зниження наступального потенціалу наших військ ворог застосовує ствольну та реактивну артилерію по позиціях Сил оборони.

18:30 На Харківському напрямку противник активних дій не проводив. Основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та маршрутів постачання, стримуванні дій Сил оборони. Ворог продовжує обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Циркуни, Стара Гнилиця, Перемога і Старий Салтів. Завдавав авіаційних ударів поблизу Нового.

18:29 На Слов’янському напрямку противник основні зусилля зосереджує на створенні умов для ведення наступу. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Довгеньке, Вірнопілля, Грушуваха, Велика Комишуваха та Гусарівка.

18:28 На Донецькому напрямку російські окупанти продовжують застосування мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по всій лінії зіткнення.

18:27 На Лиманському напрямку противник обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Соснового, Святогірська, Старого Каравану і Райгородка. Вів штурмові дії в районах населених пунктів Студенок, Соснове і Ярова, бойові дії тривають. На цьому напрямку ворог активізував роботу засобів радіоелектронної боротьби.

18:25 На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують обстріли позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Сєвєродонецьк і Лисичанськ. Ворожа штурмова авіація завдала авіаударів в районах населених пунктів Устинівка та Борівське. Крім того, поблизу Борівського противник вів штурмові дії, успіху не мав.

18:23 На Бахмутському напрямку ворог вів наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Комишуваха, Миколаївка, Врубівка, Берестове та Білогорівка, бойові дії тривають.

18:20 На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник намагається посилити угруповання та відновити втрати озброєння та військової техніки. Завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі Мар’їнки. Крім того, обстріли зафіксовані в районах населених пунктів Відродження, Доломітне, Торецьк, Новобахмутовка, Авдіївка, Піски, Микільське, Вугледар та інших.

18:15 На Південнобузькому напрямку, з метою утримання рубежів оборони, російські окупанти руйнують об’єкти транспортної інфраструктури на вірогідних напрямках просування Сил оборони.

18:10 На Криворізькому напрямку ворог змушений перейти до оборони непідготовлених рубежів. Активізував роботу засобів радіоелектронної боротьби. Здійснив вогневе ураження цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Широке, Лепетиха, Шевченкове, Осокорівка, Партизанське та інших.

18:05 Ворог продовжує зазнавати втрат у живій силі та техніці. Так, за наявною інформацією, у лікувальні заклади тільки на тимчасово окупованих територіях Донецької області в період 27-28 травня 2022 року потрапили 115 поранених та 32 тіла загиблих.

17:55 Росія зі своєї території двічі обстріляла прикордоння Чернігівщини. Під час першого обстрілу зафіксовано 12 вибухів від 120 мм міномету. Пізніше ворог випустив ще близько 10 мін, повідомили у МВС.

17:22 Французьке головування у Євросоюзі повідомило деталі шостого пакету санкцій проти Росії, який був узгоджений сьогодні:

  • Санкції проти співробітників служб безпеки та військових, організацій промислового та технологічного сектору, олігархів, пропагандистів та членів їх сімей;
  • Заборона імпорту нафти з Росії морським шляхом, який у поєднанні з рішеннями Польщі та Німеччини на національному рівні знизить на 92% імпорт російської нафти до кінця року
  • Відключення від системи Swift трьох російських банків, включаючи Ощадбанк, та одного білоруського банку
  • Розширення заборон на експорт до Росії, включаючи хімікати та високотехнологічні товари.
  • Заборона надання послуг російському нафтовому сектору
  • Заборона трьох російських ЗМІ, які беруть участь у поширенні пропаганди
  • Заборона на консультаційні послуги для російських операторів
  • Офіційна публікація тексту рішення очікується у п’ятницю, 3 червня.

17:11 Мешканцю Краматорська повідомлено про підозру. Він здавав ворогу позиції ЗСУ на Донеччині, розповіли в Офісі генерального прокурора.

17:05 Свіжа мапа бойових дій в Україні.

16:40 У Миколаївській області в напрямку Каховки ЗСУ настільки вклинилися між батальйонними групами окупанта, що в них не залишається варіантів для відступу. Ворог зазнав серйозних втрати в артилерії і бронетехніці. Однак контранаступ тільки розвивається і ворог готує серйозну відповідь, повідомив радник ОПУ Андрусів.

16:30 На Львівщині припинено незаконне вивезення призовників. Голова благодійного фонду допомагав особам, які підлягали призову в українську армію, незаконно перетинати кордон. Схема була проста: на тих, хто виїжджав, оформлялися документи як на осіб, які перевозили гуманітарну допомогу. За “послугу” організатор схеми отримував 20 тисяч гривень із особи.

16:10 Сьогодні відбулася телефонна розмова голови ОП Андрія Єрмака та головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного з представниками США. Росіян чекають нові “сюрпризи” на полі бою, які їм не сподобаються.

15:50 Швеція відправить Україні протикорабельні ракети, протитанкову зброю та 12,7-мм гвинтівки, включаючи боєприпаси.

“Цей 4-й пакет підтримки також включає фінансовий внесок у Збройні сили України. Загальна сума включає понад 95 млн євро. Війна Росії проти України повинна припинитися!”, – заявила глава МЗС Анн Лінде.

15:33 В оккупованому Бердянському прозвучали три вибухи. За одними даними, це розмінування, за іншими – працюють партизани.



15:05 Туреччина вирішила безкоштовно передати Україні ударний оперативно-тактичний середньовисотний безпілотник “Байрактар”. На нього збирала кошти Литва.

14:54 Керівник Офісу президента Андрій Єрмак обговорив із радником президента США з питань національної безпеки Джейкобом Салліваном та головою Об’єднаного комітету начальників штабів генералом Марком Міллі військову допомогу Україні. Анонсував “сюрпризи” для окупантів, про які стане відомо пізніше.

14:26 Тим часом правління Національного банку ухвалило рішення підвищити облікову ставку з 10% до 25% річних, повідомляє прес-служба регулятора.

14:08 Пишуть про вибух у районі морського порту в окупованому Бердянську.

13:30 Білорусь перекидає бронетехніку на кордон із Волинською областю.

За даними моніторингової групи “Беларускі Гаюн”, учора в Гродненський район йшло навантаження техніки, серед якого: 37 одиниць БМП, 5 ЗРК «Оса», 2 Урали, БРДМ-2, БТС-4. Вся техніка належить Білорусі, на багатьох машинах можна побачити розпізнавальний знак — червоний квадрат.



13:11 Український пілот розповів деталі секретної операції польотів на “Азовсталь” у той час, коли її вже заблокували.



12:58 Німеччина вважає, що Росія має зазнати поразки у війні та припинити агресію. Для України та світу це є ще й політична мета.

Про це повідомляє Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Політик наголосила, що Росія порушила норми міжнародного права. Тому вона назвала перемогу України політичною метою.

12:24 За ніч на 2 червня російським окупаційним військам не вдалося досягти жодних успіхів у Сєвєродонецьку, що на Луганщині. Водночас українські захисники минулої доби внаслідок контратак зрушили ворога з кількох вулиць міста.

11:45 Голова «Укрзалізниці» Олександр Камишин повідомив, що почала курсувати електричка Славутич-Чернігів. Для цього було відновлено зруйнований внаслідок бойових дій залізничний міст.

11:11 Колишній канцлер Німеччини Ангела Меркель висловила солідарність із Україною у “варварській війні” з Росією. Заява була зроблена після кількох місяців мовчання, що викликали критику її власної політики щодо Москви.

10:56 У ніч проти 2 червня російські окупаційні війська за допомогою авіації завдали трьох ракетних ударів по Сумській області. Внаслідок обстрілу поранено трьох людей.

10:36 Російським військам найближчим часом знадобиться хоч би коротка тактична пауза. Вона необхідна, що передислокуватись до форсування річок та наступних атак углиб Донецької області, де Збройні сили України підготували оборонні позиції. Про це повідомляє британська розвідка.

9:40 Подробиці нічних ракетних ударів Львівщиною.

Вчора вночі в період з 22:45 по 22:55 ракетні удари були завдані залізничною інфраструктурою у Стрийському та Самбірському районах.

Потрапили чотири крилаті ракети ворога. Їх запускали із акваторії Чорного моря.

Об’єкти залізниці суттєво пошкоджені. Багато поїздів затримуються. Фахівці “Львівської залізниці” працюють над поновленням сполучення.

Є п’ять поранених (3 у Стрийському районі, 2 – у Самбірському).

Чотири людини у стані середньої тяжкості. Вони перебувають у лікарнях області. Загиблих, на щастя, немає

9:17 З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні постраждала 721 дитина. З них 261 дитина загинула і ще понад 480 дістали поранення.

8:46 Через обстріл Львівщини затримуються наступні потяги



8:21 Зведення Генштабу на ранок 2 червня

На Волинському та Поліському напрямах продовжується переоснащення окремих підрозділів збройних сил Республіки Білорусь сучасними зразками озброєння та військової техніки. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів із території цієї країни.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Триває доукомплектування озброєнням та військовою технікою підрозділів супротивника, які зазнали втрат в Україні.

З території РФ ворог обстріляв із мінометів населені пункти Середина-Буда, Прогрес Сумської області та Леонівка Чернігівської області.

На Харківському напрямку основні зусилля супротивник зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Для зниження наступального потенціалу українських військових окупанти обстріляли позиції Сил оборони із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Михайлівка, Прудянка та Верхній Салтів.

На Слов’янському напрямі основні зусилля ворог зосередив на утриманні зайнятих позицій, веденні розвідки та створенні умов відновлення наступу. Противник за допомогою артилерії обстріляв населені пункти Долгенько, Курулька, Вернопілля та Долина.

На Донецькому напрямку противник продовжує вогневу поразку позицій наших військ вздовж усієї лінії зіткнення з мінометів, ствольної та реактивної артилерії.

На Лиманському напрямку ворог вів бойові дії у напрямку населеного пункту Райгородок, але зазнав втрат і відійшов.

На Сєвєродонецькому напрямку противник веде штурмові дії у населеному пункті Сєверодонецьк. За підтримки вогню мінометів проводив штурм у напрямку населених пунктів Боброве та Устинівка, успіху не має.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. Обстрілював українські війська з артилерії та мінометів у районах населених пунктів Піски, Авдіївка, Успенівка, Вугледар, Новосілка та Оріхів.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти продовжують інженерне обладнання зайнятих рубежів, а також здійснюють поповнення запасів.

На Бессарабському напрямку суттєвих змін у діяльності підрозділів супротивника не зазначено.

В акваторіях Чорного та Азовського морів кораблі Чорноморського флоту РФ продовжують виконувати завдання щодо ізоляції району бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку. Противник продовжує вживати заходів щодо блокування цивільного судноплавства у північно-західній частині Чорного моря.

Окупанти також використовують мережу цивільних лікувальних закладів на тимчасово окупованих територіях на лікування поранених.

Минулої доби на Донецькому та Луганському напрямках відбито 13 атак ворога, знищено 2 танки, 6 артилерійських систем, 8 бойових броньованих машин і 4 ворожі автомобілі. Підрозділи протиповітряної оборони збили 7 безпілотників типу “Орлан-10”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *